Жозеп Борел – върховният представител на ЕС за външната политика, не е изпращал писмо до Европарламента, в което да обявява орязване на пари по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) за Турция.

Това се казва в разпространено днес изявление на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) във връзка с публикации в различни медии.

Според публикациите става дума за отговор на запитване на евродепутат, отправено до Еврокомисията през октомври 2019 г. 

„Всички медийни интерпретации, свързващи споменатите в отговора факти и цифри с настоящите събития и дори с днешната конференция за Либия, са изцяло погрешни и заблуждаващи“, заявяват от дипломатическата служба на ЕС.

Оттам изтъкват, че намаляването на помощите за Турция е започнало още през 2017 г. Последното решение по този въпрос е взето от Съвет „Външни работи“ през октомври 2019 г. Тогава е подкрепено предложението на Еврокомисията да бъде намалена предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г.

„Няма ново или току-що взето решение на бюджетния орган на ЕС за пренасочване на предприсъединителните фондове, освен решенията, взети през миналата година, обявени и обяснени вече нееднократно“, допълват от ЕСВД.