Перник може да разчита на вода за 33 дни. Отклоняването на вода от Белмекен за миньорския град няма да ощети София. Това заяви тази сутрин по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

В същото време се очакваше днес следобед БСП да внесе в парламента вот на недоверие срещу правителството заради водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия.

"Имаме вода за около 33 дена, която може да се подава към Перник, преди да влезем в т.нар. мъртва зона (на язовир "Студена"), каза Караниколов.

Той посочи, че основен проблем с източения язовир, който е главен водоизточник за Перник, е земната маса на дъното му, която действа като "гъба", т.е. попива 8 процента от влизащата вода. 

За известно време тази маса трябва да се обработи, например да се трамбова, при което обаче наличната вода в язовира ще се замърси и няма да бъде годна за битови нужди, каза Караниколов.

Това налага, за да се възстанови водния обем на язовир "Студена", известно време от него да не бъде вземана вода, добави той. Затова властта отклонява вода от Белмекен към яз. "Бели искър".

"Това нещо се прави почти всяка година - да се подава вода от потоците на Белмекен към "Бели искър" за нуждите на София", каза Караниколов, отбелязвайки, че в случая ще бъде използван само един от потоците на каскадата.

Той посочи, че столицата потребява годишно 180 млн. кубически метра вода, а в момента в главния ѝ резервоар, яз. "Искър" (с общ обем 600 млн. куб. м) има 470 млн. куб. м вода, а от тях питейни са около 370 млн. куб. м.

София харчи на ден 400-500 хил. куб. м. вода, каза Караниколов  като от Белмекен за Перник ще бъдат отклонени 700 хил. куб. м на месец, каза Караниколов.

"За два дни София харчи повече вода, отколкото Перник харчи за месец", каза той.

По думите му не може да се говори за вода на София и на Перник, тъй като водата в България не е собственост на отделни градове и общини.

Язовир "Бели Искър" с общ обем от 15 млн. куб. м, поддържа задължителния си обем от 9 млн. куб. м и в него в момента влиза повече вода, отколкото излиза, увери министърът.

Белмекенската вода ще помогне да се възстановят запасите на яз. "Студена", но това не значи край на режима на водата в града, каза пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

В същото време днес се очакваше БСП да внесе в парламента срещу правителството на премиера Бойко Борисов. Социалистите го обосновават в провалена политика за околната среда, като се обосновават с водната криза в Перник и със скандалите около вноса на боклук от Италия.

До ранните часове на тази сутрин не се знаеше дали депутатите от партиите "Воля" и "Атака" ще подкрепят вота.