Григор Димитров спечели с 3:1 сета (4:6, 6:2, 6:0, 6:4) над аржентинеца Хуан Игнасио Лондеро за два часа и половина в първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Надпреварата в Мелбърн започна в ранните часове на днешния ден.

Това е победа №60 за Григор в турнирите от Големия шлем и общо №315 в ATP тура. Той очаква Леонардо Майер (Аржентина) или Томи Пол (САЩ) във втория рунд.

Първият сет вървеше равностойно и гейм за гейм. Българинът откри в трудна част, в която трябваше да отразява точки за пробив, но след това стабилизира представянето си.

При 4:4 обаче допусна грешки и Лондеро, за когото днешния мач беше дебют в основната схема на "Аустрелиън оупън" се възползва, а при последвалия си начален удар взе сета с 6:4.

Димитров стигна до първия си брейк при 3:2 във втория. Тук първата ни ракета записа серия от четири поредни гейма и изравни след 6:2 и още един успех на сервиса на своя опонент в края.

Рейдът му продължи в третата част, в която Григор не даде и гейм на Лондеро - 6:0. Така серията достигна десет, в тези минути първата ни ракета играеше много уверено и без да греши непредизвикано.

Лондеро спря устрема му чак в четвъртия за 1:1, след като в 11 поредни гейма претърпя поражения. Нататък аржентинецът отново започна да показа нивото си от първия сет и сервиращите печелеха без особени проблеми.

До 5:4, когато Григор нанесе удар в решителен момент с единствения брейк в частта, след като латиноамериканецът прати топката в аут - 6:4 и 3:1.

А един от потенциалните съперници на най-добрия ни тенисист отпадна още на старта - канадецът Денис Шаповалов, който отстъпи с 3:6, 7:6(1), 1:6, 6:7(3) на унгареца Мартон Фучович. Шаповалов можеше да е първият поставен съперник на Димитров - в третия кръг.

Роджър Федерер, който не бе играл в официален двубой от ноември миналата година, срази Стив Джонсън (САЩ) с 6:3, 6:2, 6:2.

Серина Уилямс също нямаше проблеми - 6:0, 6:3 срещу Анастасия Потапова (Русия). Следобедната сесия беше прекъсната заради дъжд, но този път той бе посрещнат повече с радост - заради лошия въздух в Мелбърн, следствие на горските пожари.