Пореден ход на Иван Гешев по темата с боклука: всички разследвания, свързани с отпадъци, да се вземат на специален надзор от петте апелативни прократури в страната. Казано просто, с тези досъдебни производства ще се занимават само шефове от София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

След като вече прати МВР и ДАНС да разследват темата, сега главният прокурор указва специален надзор и на делата, които ще дойдат по тяхна линия.

Специално е указано при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Италия, съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество, като изпращат европейски заповеди за разследване чрез Националното бюро в Евроджъст.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

"Днес, 21.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор и всички досъдебни производства образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка.

Припомняме, че на 06.01.2020 г. по разпореждане на главния прокурор е възложено на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ съвместна проверка за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.  

Указано е при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Република Италия, съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество – изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст."