Руският президент Владимир Путин обяви новото правителство си за „балансирано“, като изтъкна, че наред с редицата нови имена в него остават немалко министри от кабинета „Медведев“.

Главна задача на новия кабинет, според държавния глава, е реализирането на националните проекти и повишаването на жизнения стандарт.

Вицепремиерите

Не всички нови вицепремиери са били широко известни на публиката до назначаването им в правителството, изтъква Радио „Свобода“. Най-популярното име сред тях е това на Марат Хуснулин - досега зам.-кмет на Москва, отговарял за строителството и автор на предизвиката много спорове „програма за реновация“. Тя предвижда разрушаване на жилищата, построени през 60-те г. на ХХ век и преселването на обитателите им в нови.

Андрей Белоусов в миналото е бил министър на икономическото развитие. От 2013 г. е помощник на Путин.

Алексей Оверчук и Дмитрий Григоренко са били подчинени на новия премиер Михаил Мишустин във Федералната данъчна служба (ФНС)

Виктория Абрамченко досега е оглавявала Росреестер - Федералната служба на държавния регистър.

Дмитрий Чернишенко е бил начело на Организационния комитет на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. и Съвета на директорите на радио „Ехото на Москва“.

Министрите

Министърът на културата Олга Любимова е отговаряла за киното във вече подопечното й ведомство. Автор е на сценариите на филмите „Пътят на Патриарха“ и „Никита Михалков“. Както се вижда от названията, и двете творби са посветени на любимци на руските управници.

Спортът в Русия се поема от Олег Матишчин - президент на Международната федерация за студентски спорт. Участвал е в провеждането на Универсиади в Русия.

Новият министър на просветата е Сергей Кравцов. Според опозиционния портал „Дисернет“ в докторската му дисертация има немалко плагиатстване.

Дирижизмът на Путин

„Новото правителство ще бъде разделено на две части - политическа, която ще бъде подчинена непосредствено на президента, и икономическа, и икономическа. Съставът му е доста еднороден - опитни бюрократи и опитни лобисти.“

Такъв коментар пред Радио „Свобода“ направи политологът Кирил Рогов. Експертът допълва, че това всъщност е правителството на Путиновата мечта. То трябва да реализира националните проекти и зда разпределя парите.

В Русия има продължителна икономическа стагнация, припомня Рогов. А като единствено средство срещу това Путин вижда дирижизма (политиката на активна държавна намеса в икономиката, практикувана още през 40-те г. на ХХ век във Франция - б.р.). Точно той е въплътен в идеите му за националните проекти.

Това означава, че държавата изтегля от населението и бизнеса свободните средства и ги влага в проектите, които смята за приоритетни и с чието реализиране са заети финансово-промишлени групи, свързани пряко с Кремъл.

От технически към политически длъжности

Много от новите членове на правителството досега са били зам.-министри, т.е. заемали са технически длъжности. А сега вече ще упражняват не само техническа дейност, но ще поемат и политическа отговорност, отбелязва друг политолог - Алексей Макаркин.

Видно е също, че новият премиер Мишустин има своя „квота“ в кабинета - вицетата Оверчук и Григоренко.

Същевременно Путин е решил да не сменя министрите Сергей Лавров на външните работи и Сергей Шойгу на отбраната. Двамата са твърде популярни и евентуалната им смяна би предизвикала много въпроси сред обществото.

Без министри „алергени“

Политологът Абас Галямов изтъква липсата на омразни на хората министри от досегашното правителство като Владимир Медински (на културата), Олга Васоилиева (на просветата) и Виталий Мунтко (първо министър на спорта, а после вицепремиер).

„Вече ги няма тези алергени, които дразнеха обществото. И самият Мишустин не предизвиква алергия у населението. Досега властта действаше на принципа „правим каквото си искаме, а на когото не му харесва, да се маха от страната“, екоментира Галямин.