Григор Димитров отпадна още във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис след изненадваща загуба от американеца Томи Пол - 4:6, 6:7(5), 6:3, 7:6(3), 6:7(3).

Това е най-голямата победа в кариерата на Пол досега, той за първи път игра 5-сетов двубой. Беше много уморен още в четвъртия сет, но намери сили да се пребори, подпомогнат и от Димитров.

При 5:4 в петия сет Гришо сервираше за мача, но допусна брейк - 5:5, след като водеше с 30:0. Най-добрият ни тенисист ще загуби точки в ранглистата, тъй като през миналата година беше осминафиналист. Битката продължи над 4,15 ч.

Томи Пол ще опита да намери място във втората седмица в Мелбърн срещу унгареца Мартон Фучович в третия кръг.

Двубоят на 22-годишния янки срещу Димитров започна равностойно, сервиращите не даваха точки за пробив. В деветия гейм обаче българинът се пропука първи и опонентът му спечели на нула, след което нямаше проблеми да затвори сета с 6:4.

Втората част вървеше аналогично, но Гришо доста по-трудно довеждаше до успех началния си удар, за разлика от Пол. Така се стигна до тайбрек, в който 80-ият в света изправи на крака по-голяма част от публиката на "Маргарет Корт арена".

Третият сет започна отлично за Димитров, който проби за 1:0. Но веднага даде рибрейк - нещо, което продължи да го преследва до края на срещата. При 2:3 най-добрият ни тенисист спаси точка за пробив, а след това отново взе връх на подаването на Пол. Последва затвърждаване, макар и трудно.

При 5:3 обаче Димитров беше убедителен на сервиса на своя съперник и намали резултата.

Четвъртият сет отново предложи приливи и отливи в играта на двамата, най-вече в тази на 20-ия в ранглистата. Те размениха по един брейк за 1:1. Нататък обаче печелеха сервис геймовете си, така отново стигнаха до тайбрек. Този път Григор взе ранна преднина и не я изпусна до края - 2:2.

Зададе се "основен ремонт" - за първи път в кариерата на Димитров в петсетов двубой. 

А петият сет беше като влакче на ужасите. Томи Пол вече трудно дишаше на моменти, личеше че има физически проблеми, уморен от срещата си в първия кръг, след която имаше и по-малко време за почивка.

Григор нанесе удар първи на сервиса на своя противник - 3:2. Пол отвърна - 3:3. Трети пореден пробив - на сметката на първата ни ракета, 4:3. Този път той затвърди и беше само на гейм от сладък обрат. Макар и с мъка Томи Пол оцеля - 4:5. И беше трудно за вярване, че върна и втория брейк - 5:5, след като губеше с 0:30 при началния удар на хасковлията.

Това повлия на Григор Димитров. Видя се в шампионския тайбрек (до 10 точки), в който той записа само три точки и допусна една от най-болезнените загуби в кариерата си.

От изявите му в Австралия от началото на годината се вижда, че формата му все още не е най-добрата и му е нужно постоянство.

Роджър Федерер не се умори много срещу сърбина Филип Краинович - 6:1, 6:4, 6:1. В третия кръг Маестрото има за съперник австралиеца Джон Милман.

По подобен начин се справи и Новак Джокович срещу японеца Тацума Ито - 6:1, 6:4,  6:2. Следва сблъсък с друг азиатец - Йошихито Нишиока, 6:4, 6:3, 6:4.

Напред продължават също Стефанос Циципас, Милош Раонич (предстои им сблъсък в третия кръг), Марин Чилич и Диего Шварцман.

При жените в следващата фаза са Серина Уилямс, Ашли Барти и Наоми Осака.