Президентът Румен Радев изтъкна заслугата на България за опазването на българските евреи от "лагерите на смъртта" преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Израел, съобщи прессекретариатът на президента.

С церемонията се отбелязват 75 години от освобождаването на концлагера "Аушвиц" и Деня за възпоменание на Холокоста. В събитието участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

"Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме. България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо", посочи държавният глава.

Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.

Радев подчерта, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

Макрон за "тъмната сянка на антисемитизма"

Франция е решена да се бори с омразата и нетърпимостта, станали причина за сериозно засилване на антисемитизма в страната, заяви френският президент Еманюел Макрон на среща с оцелели от Холокоста, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тъмната сянка на антисемитизма възкръсва", каза Макрон пред представители на наброяващата близо 100 000 души общност на израелски граждани с френски произход. "Антисемитизмът се завръща. А с него и съпътстващите го нетърпимост и омраза. Франция няма да приеме това", сподели френският президент. "Приех поканата да дойда в "Яд Вашем", за да заявя, че това повече никога няма да се случи. Това е една безкрайна битка", отбеляза Макрон и заяви, че решен да работи за тази кауза.

По-рано днес Макрон се срещна с оцелели от Холокоста френски евреи в мемориал близо до Йерусалим, издигнат в памет на около 76 000 евреи, които са били задържани във Франция през Втората световна война и откарани в концлагери като "Аушвиц", където повечето от тях са намерили смъртта си.

Ръст на антисемитизма в САЩ и Европа

Антисемитските настроения са в подем в САЩ и Европа, което буди тревога у ООН. Това се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, поместено в сборник, представен днес в Йерусалим на Световния форум в памет на жертвите на Холокоста, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сборникът съдържа изказвания на световни лидери за необходимостта от борба с антисемитизма.

"Ние винаги ще помним жертвите. Но най-добрият начин да почетем тяхната памет е да се борим с антисемитизма и всички други форми на ненавист в съвременния свят", заявява Гутериш.

Той подчертава, че зачестяват антисемитските нападения в САЩ и Европа, нацистките символи и лозунги все още са широко разпространени, а продължават и опитите да се отрича Холокоста.

Ужасите на Холокоста трябва да напомнят на съвременното поколение, че човешкото достойнство е неприкосновено, се казва в изявлението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, поместено в сборника.

По думите му тази рана "не е заздравяла напълно" и затова "Холокостът не е само част от историята на Германия, а и предупреждение".

Щайнмайер признава, че антисемитизмът продължава да съществува и днес. Според него не е достатъчно хората просто да го осъждат, а "да изразяват по-забележимо солидарността си с евреите". В текста президентът на Германия припомня за нападението срещу синагога в Хале миналата есен.

Израел - нито "една демокрация няма имунитет срещу" антисемитизма

При откриването на международния форум в памет на жертвите на Холокоста президентът на Израел Реувен Ривлин благодари на лидерите от цял свят, че с участието си в събитието са изразили солидарност с еврейския народ.

"Земята скърби заради жестокостите, които тези жертви преживяха", заяви Ривлин. "От името на еврейския народ благодаря ви за вашата солидарност", каза той, обръщайки се към близо 50-те лидери, събрали в мемориалния център "Яд Вашем".

Държавният глава предупреди, че антисемитизмът не засяга само евреите. Антисемитизмът и расизмът са "злокачествено заболяване", предупреди той и подчерта, че нито "една демокрация няма имунитет срещу него". Ривлин обаче изтъкна, че "държавата Израел не е жертва и винаги ще е гарант за сигурността на евреите".

В реч пред участниците във форума израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече Иран най-антисемитския режим на планетата, предаде Ройтерс. Той призова за обща и решителна позиция срещу този "най-антисемитски режим на планетата" и допълни, че "този режим открито се опитва да разработи ядрени оръжия и да унищожи единствената еврейска държава".

"Израел поздравява президента Тръмп и вицепрезидента Пенс, за това че се противопоставят на тираните от Техеран", каза Нетаняху.

Той посочи, че в основата на еврейската държава е нуждата от предотвратяване на повторението на ужасите на Втората световна война, предаде ТАСС.

"В основите на държавата Израел лежи нуждата от предотвратяване на трагедията на Холокоста. Израел ще е вечно благодарен на съюзниците за жертвите, дадени за разгрома на нацистите и спасяването на цивилизацията. Без това спасяване нямаше да има оцелели", каза премиерът.

По-рано днес, когато заедно с руския президент Владимир Путин откри паметник на защитниците и жителите на Ленинград по време на блокадата, Нетаняху говори за съветските жертви през Втората световна война. Той каза, че дори и за секунда не трябва се заличават жертвата и приносът на бившия Съветски съюз в разгрома на "нацисткото чудовище", предаде Асошиейтед прес.

В международния форум в "Яд Вашем" участваха американският вицепрезидент Майк Пенс, френският президент Еманюел Макрон, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският принц Чарлз, руският президент Владимир Путин.

За сигурността на високопоставените гости в Йерусалим днес се грижат 11 000 военни и доброволци.

Евролидерите: Ревизионизмът застрашава разбирането за Холокоста

„Холокостът е европейска трагедия, повратна точка в историята ни и споменът за него е закодиран в гените на ЕС. Съхраняването на спомена за Холокоста не е самоцел. То е един от градивните елементи на европейските ценности. Европа, в центъра на която е човечеството, защитено с принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.“

Това се казва в съвместно послание на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европарламента Давид Сасоли. То е по повод 75-ата годишнина от освобождаването на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ от съюзническите сили.

Тримата ръководители на евроинституциите изтъкват, че ревизионизмът и липсата на образование застрашават общото разбиране за уникалността на Холокоста, необходимо за предприемането на конкретни действия той да не се повтаря никога повече. 

„Не можем да променим историята, но уроците на историята могат да променят нас“, се казва в объщението.