Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протестиращи с искане за оставката на регионалния министър Петя Аврамова бяха напръскани с лютив спрей от полицията днес. Двама униформени пък са пострадали от действията на протестиращите.

Митингът се провежда пред сградата на министерството, организиран е от варненската партия "Възраждане" и е във връзка с водната криза в Перник, обвиняем за която в момента е бившият министър на екологията Нено Димов. 

Участници в протеста пред МРРБ са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, съобщиха и от МВР. 

Оказана им е медицинска помощ. 

Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство - лютив спрей - посочват още от вътрешното ведомство.

Вдясно - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

На място са пристигнали шест линейки, като пострадали от лютивия спрей се транспортират към очната клиника на болница ИСУЛ. По данни на бТВ става въпрос за около 40 души.

В същото време на видео се вижда как лидерът Костадин Костадинов, който е и неуспял кандидат за кмет на Варна, държи реч, в която казва, че не иска противопоставяне, че "тук има само нормални граждани" и изтъква, че има полицай свой приятел.

Въпреки "пернишката" тематика, всички действия се следят на живо на фейсбук страницата именно на "Възраждане" и на личната на Костадинов, какот и се шерват от техни активисти.

Снимки от протеста публикува в профила си във фейсбук и бившата съдийка Румяна Ченалова, която напоследък проявява гражданска активност.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

На брифинг с прокуратурата по-късно директорът на Национална полиция Христо Терзийски обърна внимание, че групата в момента нерегламентирано протестира пред Министерския съвет - това не е съгласувано със Столична община.

За мероприятието пред МРРБ той каза:

"Заявено е от политическа сила и така е разрешено от Столична община. Но от самите протестиращи са предприети действи, които в същността си нарушават обществения ред - чупене на стъкла на самото министерство и нападения над полицейски служители."

Той потвърди, че двама полицаи са в болнични заведения.

"След тези действия от страна на протестиращите, от нашите служители са предприети действия за неутрализиране, и са използвани помощни средства - може би едно от най-щадящите помощни средства: това е спрей", поясни той.

Още по време на брифинга си, посветен на друго - заловен у нас издирван украински гражданин, Терзийски получи и подкрепа от говорителката на Главна прокуратура Сийка Милева, която заяви:

"Прокуратурата няма да допусне да се нарушава общественият ред и да се причиняват някакви вреди на полицейски служители по повод изпълняване на служебните им задължения!"

По случая работи Районна прокуратура.

Коментари

bot bxl31wbofb's picture
bot bxl31wbofb
гост

Ченгесарските номера в пълен обхват

"действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, съобщиха и от МВР. " "Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания". Това как напомня на оня дето си къса пагоните. Как се "превеждат" тези термини от ченгесарски жаргон на език от нормална правова държава? Полицаите бият безнаказано и безпричинно. Обикновенно подбират по слаби и беззащитни жертви. За да оправдаят неправомерните си действия, сами късат пагоните си, понякога дори се самонараняват. Когато разберат, че измамата им е уловена на записващо устройство, с всички сили се опитват да докопат и иунищожат устройството. Има си и жаргон при викането на "подкрепление", което от своя страна е действие осигуряващо повече свидетели на измамата от страна на "държавния" служител, който уж трябва да пази реда. Наглостта им стига дотам, да сезират и прокуратата и да объркват живота на невинни граждани. Както се вика държавата може да направи престъпник и от най-съвестните граждани. Досега няма нито един осъден полицай за набеждаване. Срамота другари от МВР, срамота, пет пари не струва вашето пазене на реда, след като си служите с престъпления.

Чупи-купи!

Който е счупил вратата, бързо производство и глоба + ремонта на вратата! И как полицията бие мирни граждани, по улицата, в домовете им или както седят в кафенетата? Мен що не ме бият? Но ако взема една пръчка и замлатя полицаите, мирен гражданин ли съм, или да ги замервам с камъни, бутилки вода...? Ако за това безобразие на Копейкин и агитката му няма някой наказан по бързо производство.. то вече няма държава!
 's picture

Бобо

Копейкин

Варненския ватник Копейкин са го захлебили с кинти , май от север са му вдигнали мерника на Бацко ....

Като видим вас, "смелите" да дръзнете да се репчите на мутрите

тогава ще ви простим това, че бяхте подлоги на Борисов в два парламентарни и 4 общински мандата. Дотогава между вас и герб няма разлика.
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

Костя, некостя... тия са ни смелите.

В цялата натровена обстановка, дето само лайна не са потекли от чешмите, от една година се знае, че внасят болно месце за ручане, сега рибата обърна корема, водата е на дажби и.... и само лудият има смелост да простестира. А простият гражданин нагълтал бастуна, нахранен с лайна, поел дълбоко въздух ли, пушек ли и той не знае, ама на първа линия да сочи с пръст, да се подиграва на протестиращия, защото бил луд. Дрисльовци, незаслужаващи нищо друго освен да се задушават, да тънат в тинята и да си кротуват тихичко с пълни с вече казах какво устенца.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Ако правителството не се

Ако правителството не се държеше горделиво и надменно, ако не се правеше на сляпо и глухо, ако управляващите действаха адекватно на обстановката, Костадиновци нямаше да имат основание да изминат пътя от Варна до София.

Така е.

А коментиращите надменно от Кърниградска имате правото да си траете и да не знаете, че и за вашия гръб чака същия винкел, дето ще заиграе по гербавия.

В борбата срещу мафията всички средства са добри.

В Япония например гражданското общество излиза на протест срещу якуза дори ако те са в полицейското управление, общинския съвет, министерството или парламента. В Италия, подкрепата за смелите следователи и съдии, които се опълчиха на мутрите след отвратителните години от и непосредствено след американската окупация стана масова и мафията понесе тежки загуби. Такива общества вървят напред. Българското, което се умилква на мафията за трохи върви все по-назад.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Как така протестиращите ще

Как така протестиращите ще посягат на полицаите и после полицаите били виновни?
bot bxl31wbofb's picture
bot bxl31wbofb
гост

Още един наивник.

Ами те за такива като тебе МВР ги пишат тези неща. Явно си имат стабилна публика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.