Бившият управител на ВиК-Перник Иван Витанов е бил задържан днес от специализираната прокуратура по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена". Той е задържан за 72 часа, а утре се очаква спецсъдът да определи мярката за неотклонение на Витанов, съобщават от спецзвеното на държавното обвинение, цитирани от "Дневник". Повече информация се очаква по-късно през деня.

На разпит днес е била и изпълняващата длъжността кмет на Перник в периода на предизборната кампания за местния вот миналата есен Севделина Ковачева. Тя също е арестувана за 72 часа - по обвинение в "длъжностно престъпление". 

Иван Витанов, който според депутати от опозицията вече има прякор "Ваньо сушата", е начело на ВиК-Перник от 2014 година. Освободен бе след началото на водната криза в Перник. Първоначално той бе разпитан като свидетел по разследването срещу бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов. Последният вече е с повдигнато обвинение за безстопанственост заради водата в язовир "Студена", сдоби се дори с постоянен арест. Но досега бе единственият с повдигнато обвинение.

Прокуратурата дори разпространи протокол от първия разпит на Витанов по разследването срещу Димов - в качеството му на свидетел. Във въпросния протокол Витанов споменава Димов само веднъж и твърди, че е предупреждавал местната власт и бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова за проблемите с водата, искал и да се обяви режим, но заради изборите това не се случило. 

Тя пък оспори показанията на Витанов, с което се създаде странната ситуация персонажи около едно и също разследване задочно да се "скарат" още преди да е започнало дело. 

Междувременно днес беше организиран протест пред сградата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане за оставка на министър Петя Аврамова. Както е известно министерството е принципал на всички ВиК-дружества.