Забрана да се коментират отношенията между други институции издаде премиерът Бойко Борисов на министрите си. В началото на редовното правителствено заседание премиерът отново използва наличието на медии за протоколни кадри - за да коментира текущи събития и да раздаде задачи.

По темата с "конфликта" между президента Румен Радев и новия главен прокурор Иван Гешев (макар да не ги назова - б.р.) министър-председателят говори в края на изложението си. 

"В конфликта между други институции ви забранявам да се месите! Не коментирате, това не е наша работа", отсече той.

"Ще се опитат да ни вкарат, че сме страна... Не, ние никаква страна не сме, точно обратното", продължи той.

Реакция била допустима само, "ако сме нападнати с лъжа". Затова и самият той реагирал, когато го "нападнали", че не участва в консултации при държавния глава за изборните правила. И припомни, че не е бил поканен, за да участва - поканен бил вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите без да ме уведомява мене - няма да стане! Да не ме поканиш, а да ми дърпаш хората - на това реагирах...", обясни Борисов, но отново натърти: "По другите теми ние не участваме и по никакъв начин не взимаме отношение. Не е наша работа".

Еврозоната - "в случай, че стане грешка и БСП дойде на власт"

Премиерът Бойко Борисов е заръчал темата с бъдещо присъединяване на България към механизма ERM 2 и след това към еврозоната да мине през ратификация на Народното събрание. Затова финансовият министър Владислав Горанов, шефът на БНБ Димитър Радев, Менда Стоянова от парламента, а ако трябва -  и останалите партии - трябва да подготвят решение по темата, стана ясно от думите на министър-председателя. 

Според Борисов по темата вървят спекулации, но влизането на страната в чакалнята на еврозоната, а след това и в еврозоната било важно, в случай, че левицата се върне на власт.

"Дори и да стане грешка и БСП да дойде пак на власт - няма отново да падат КТБ, други банки и всичко останало. Най-важната цел е да е защитена финансовата система", мотивира се министър-председателят.

На Емил Димитров-Ревизоро поръча и МВР да му съдейства за проверки по водоемите, а от енергийната министърка Теменужка Петкова поиска да запечатва ВЕЦ-ове, за които има съмнения, че работят против правилата. Това бяха заръките по темата "Перник" и мерките, които се взимали да няма други подобни кризи. Според Борисов по темата с ВЕЦ "НЕК нещо се услушва" с проверките, затова отговорността бе хвърлена към министър Петкова. 

Потокът на мисълта се върна към гласувания (неуспешен) вот на недоверие за провал в политиката за околната среда, като премиерът повтори, че 70 години БСП не ремонтирали водопроводи, а "от "Кремиковци" по колко души са умирали", щом сега имало 15 000 жертви годишно на мръсния въздух. 

След изложението си министър- председателят благодари на медиите, дошли за "протоколни снимки".