Изнасилвания, наемни убийци, рекет, шефът на "Киберпрестъления" в ГДБОП Явор Колев, Иван Костов и американският посланик...

Всички тези предполагаеми престъпления и лица бяха замесени днес в казуса „Васил Божков“ от един от бизнеспартньорите му от началото на 90-те до сега Цветомир Найденов. Найденов и брат му Боян бяха тези, които подадоха сигнал срещу Божков не само за това, че не е платил 250 милиона лева (по сигнала) на хазната заради облекчено облагане на лотарийните игри, но и за това, че собственикът на „Нове холдинг“ ги заплашил с убийство, ако не се разделят с бизнеса си в негова полза.

По този сигнал се задействаха светкавично през декември и финансовият министър Владислав Горанов, който разпореди проверка на държавните инспектори в Държавната комисия по хазарта, и Специализираната прокуратура, която започна проверки във фирмите на Божков.

Найденови от два месеца разказват своята версия пред различни медии, като днес Цветомир Найденов намери изява и в национален ефир – в студиото на бТВ. Голяма част от разговора обаче премина в това да пита защо не е бил поканен по-рано. Разказа как още преди 45 дни е занесъл в телевизията историята си, но там така и не откликнали. И атакува, че „това същото лице“ (Божков) „разправя наляво-надясно, че ви е купило“. 

„К'во ме питате има ли заплахи, к'во е „Еврофутбол“, к'во е „Ефбет“ и т.н. Дойдох при вас преди 45 дена“, ядоса се хазартният бизнесмен.

Атака Найденов отправи и към други медии, с представители на които се е срещал, но пак не публикували сигнала му. 

В отговор водещият заяви, че медиите не са пощенска кутия и информацията трябва да бъде проверенаq преди да бъде оповестена.

От кафенето до прокуратурата

Все пак разговорът продължи дълго и партньорът на Божков разказа своя версия за множество негови прегрешения, като загатна и за роля на редица публични личности, но без да дава подробности.

Найденов първо разказа как семейството му се запознало със собственика на „Нове“ през 1990 г. - бил им клиент в кафенето, в което развивали „Еврофутбол“. Решили да „обединят усилия в бизнеса със спортни залагания". През 1993-та Божков влиза, като по взаимно съгласие се разбират делът да е 60 на 40 в полза на Божков.

Сега Найденови държат 16 на сто, Божков 51%, като по думите на Боян Найденов „не ги получаваме (дивидентът/парите), откакто ни заплаши, че ще ни убива“. Били съдружници на хартия.

Най-големият насилник в историята

„Ей ся ще ви кажа – ей тоя на снимката (на екран в студиото има снимка на Божков) е сериен изнасилвач. Най-големият насилник в историята на България! Има над 100 изнасилвания, включително на непълнолетни. Има жалби, вижте дали не са укрити. И това ли го чувате за първи път?! Ето, казвам ви – както ви донесох документите на 15 декември, така ви казвам и това!“, продължи с историите Найденов.

И твърди, че и той наскоро го разбрал. Но: „Когато съм научил, съм го казал, казал съм на прокуратурата.“

Само съм чувал

На въпроса защо след близо 30 години партньорство Найденови сезират сега властите за греховете на Божков, имат ли гръб и знаели ли са за различното таксуване на хазартните игри, гостът в студиото посочи:

„Чувал съм, но не съм се заравял в проблематиката. Не съм партньор с него в целия ми бизнес, аз си имам отделен. Ма аз съм партньор от 20 години с още много хора. Не съм бил толкова близо. Аз съм си работил през цялото това време и не съм се занимавал с глупостите му.“

"Кой ви даде сила?", попита водещият. И получи в отговор: „Като ме е заплашил с убийство, какво да правя. Да му прехвърля бизнеса си? Няма да стане, няма да стане грам.“

Не сигнализирал досега, защото „съм бил заплашван и защото знам, че ще стане това, което сега стана – охрани, охрана навсякъде“.

От нищо не съм облагодетелстван, а съм бил спиран от Васил Божков постоянно – заяви още Цветомир Найденов и приведе в пример как Божков спрял инициативата му да създаде още една лотария.

И сега – персонално

Разговорът продължи хаотично заради настояването на Найденов да не дава подробности, защото е подписал клетвен лист в прокуратурата и който искал - можел да изгледа старите му участия в медии. Но пък с недомлъвки намекна за протекции от страна на властимащите десетилетия назад спрямо Божков. Върна се до покушението срещу Манол Велев.

„Румен Петков е личен приятел на Божков. Така и не откриха убиеца на Манол Велев“, заяви.

Както и че всички председатели на комисията на хазарта от 20 години насам са ходили крака при Божков – без Мария Филипова и Калоян Кръстев. Що не питахте Димитър Терзиев колко пъти е идвал в офиса на „Нове холдинг“ и на ресторант "Грозд". 

„Поканете Иван Костов и го питайте за Васил Божков...“ - каза още хазартният бизнесмен, препращайки към историята от 2003 г., когато СДС (когато председател е Надежда Михайлова - б.р.) оттегли Пламен Орешарски (тогава в СДС) като кандидат за кмет на София именно заради изтекла информация, че се е срещнал с Васил Божков. Та Костов да разкажел защо се е стигнало до оттегляне на кандидата.

След което Найденов обяви, че Божков е „блеклистнат“ от САЩ и страните от Европейския съюз и не може да развива бизнес там.

„Поканете американския посланик“, предложи в този контекст.

Петата по големина хакерска атака в историята на интернет

После пък разказа как чел по медиите, че Божков е „поръчал някакви грузински килъри срещу нас“.

На финала Найденов обяви, че от 15 дни срещу сайта за онлайн залагания на „Ефбет“ се извършва „петата по големина в историята на интернет хакерска атака“.

Петата по големина в историята на интернет хакерска атака се организира срещу сайта „Ефбет“. От 15 дена. Защо? И на кой да се оплачем сега. Кой е на „киберпрестъпност“, знаете ли? - Явор Колев. Явор Колев колко години е в комисията по хазарта? Доста...“, направи неясен намек Найденов, визирайки факта, че шефът на специализираното звено към ГДБОП е член на комисията по хазарта.

Аз съм се оплакал от тия хакерски атаки в Специализираната прокуратура. И аз ще помисля дали да имам доверие там (на Колев) - допълни.

Накрая постави под съмнение думите на самия Божков, който от дни в е чужбина и няма намерение да се прибира, че бил на Балканите, на половин час със самолет.

„Щом ви каже, че е на Балканите, значи е на Филипините. Щом ви каже, че е на половин час, значи е на 10 часа и половина.“