Васил Божков бе включен в ефира на бТВ, за да отговори на обвиненията на съдружника си Цветомир Найденов, отправени отново в предаването "Тази сутрин" на същата телевизия малко по-рано.

В края на миналата година Найденов подаде жалби в прокуратурата срещу Божков, а днес го обвини в укриване на данъци, заплахи за убийство и отнемане на бизнеса му, като го нарече "най-големия изнасилвач в България".

Той засипа ефира и с други обвинения по негов адрес - за наемане на убийци, за корупция, монополизъм и т.н.

"Това може ли да се коментира въобще? Това е ново понятие, аз мисля да не го коментираме въобще. Цветомир Найденов не заслужава да бъде коментиран вече", бяха първите думи на Божков по повод изнасилванията.

Три момичета са подали жалби срещу боса на "Нове холдинг", по думите на шефа на Efbet.

"Сега чувам. Не коментирам тия глупости, това въобще просто не ми го побира главата. И аз, и аз за първи път чувам. Но предлагам да не го коментираме това, не е нещо, което да бъде коментирано. Това е болестно състояние. Казах ви, че за първи път чувам. Пак създават ситуации измислени и може нещо да решат да пришият. Всичко могат да пришият, ние не сме държава", добави Божков.

"Много сериозно питате, това е смешно. Разследвам съм за кибертероризъм, какво друго остава?! Сигурно ще ме свържат за опита за убийство на папата."

Свързан ли е Васил Божков с покушението срещу Манол Велев, пак според твърдение на Цветомир Найденов още от края на 2019-а?

"Това са глупости естествено, как може да питате даже… Специално с него (Цветомир Найденов, бел. ред.) никога не съм бил в съдружие, така че няма какво да коментирам. Бил съм в съдружие с баща му. Той казва, че от 30 години бил в бизнеса. На колко години беше преди 30 години? На 17. А брат му е бил на 13 или 14. Те са създали хазартния бизнес… Вижте, не си заслужава да ги коментираме въобще. Да… непълнолетните ме поканиха във фирмата… Има регистри, всичко се знае. Баща им не ме е поканил, баща им го намерих пиян на улицата и го направих човек. Не, не коментирам. Били сме в съдружие и сме се създали взаимно", на моменти сериозно, на моменти с ирония отвърна Божков.

“Разговорът отива… Някой заплашвал някой, ама това са глупости, въобще… Мислех, че ще говорим за по-сериозни неща. Изглежда ли ви сериозно? Изглежда ли ви нормален господин Найденов въобще? Слушам му изявите. Аз мога да кажа утре, че и вие сте ме заплашили с убийство, дали ще е сериозно и трябва да го коментираме пред цяла България ли?”, добави той.

Дали все пак Божков е оправял заплахи за убийство към Найденови?

"Не. Не."

Водещият Антон Хекимян запита как се е стигнало до разрива между двата враждуващи вече лагера.

"Стигна се до разрива, понеже ми дължат доста големи суми, които ги попипах кога ще ги връщат, каза Божков. - Те казаха, че нито дължат нещо, нито ги връщат и са отишли да се оплачат, както често се случва в България. Но все пак ние 700 хиляди лева вече си ги получихме чрез съда и си водим дела и за останалите. Аз не виждам защо трябва да го заплашвам, като парите си ги получих през съда.

Да, предявили сме (искове, бел. ред.). 700 000 вече получихме през съда, блокирахме им сметките. Всичко е нормално."

За колко пари става въпрос?

"О, не знам, трябва да видя по счетоводство. Може би милиони, не мога да ви кажа точно. Милиони. Така че ние си водим дела и всичко е нормално, не виждам защо трябва да занимаваме обществото."

Монополист ли е Васил Божков, корумпираше ли всички в комисията по хазарта - каквито обвинения има?

"И това ли трябва да коментираме, това са глупости пак, рече един от най-богатите българи. - Има закон, той е много строго регулиран. В този бизнес, ако не изпълняваш условията, няма как да получиш лиценз. Естетвено, че не са идвали в офиса ми. Аз съм се виждал с някои от председателите в комисията. И не знам даже и от колко време не съм се виждал с никой председател. Казах може би… Наистина не си спомням. Виждали сме се по бизнес, какво мислят да правят, как да ги правят тези регулации… Те с кой се виждат? С големите оператори в бизнеса, нали така?"

Опитвал ли се е да ги корумпира?

"Не. Не."

Истина ли е, че е предлагал подкуп от 10 хиляди лева всеки ден на човек от комисията, както пък твърди държавното обвинение?

"Всеки ден по 10 хиляди лева, значи това ми е било основната работа. Всеки ден да ходя да предлагам подкуп, мислите ли, че е сериозно? Все пак прокуратурата завежда дела, има съд, това ще се решава в съда. Нека съдът да ги решава тези неща."

С Явор Колев от отдел "Сигурност" към ГДБОП, познавал ли се е? Колев е и бивш член а Комисията по хазарта...

"Не, нямам спомен, не знам. Може би съм го виждал някъде, но не сме познати. За виждане никой не може да каже. Да, с Явор Колев сигурно сме седнали заедно, вързали сме се в мрежите и сме провели всякакви атаки. Извън шегата, естествено, че няма такова нещо", отговори пак в познатия тон Божков.

Той не помни и дали се е срещал с Огнемир Митев, на когото също са повдигнати обвинения, но допусна, че може да са се срещали.

Нататък разговорът вървеше за колекцията на Васил Божков, която се изземва след повдигнатите обвинения срещу него.

"Да не унищожат колекцията, дано да знаят как да ги преместят и да могат да ги преместят. Не знам дали знаете какъв е редът за местене на такива предмети. Не смятам, че органите на реда ще се справят с това. И аз не знам защо ги местят. Какво общо има това с бизнес, обвинения и така нататък. Сигурно това са част от репресивните мерки на държавата. Вие чухте обвиненията… вие виждате ли връзка, аз не виждам?! Съмнителен, несъмнителен (начинът на придобиване, бел. ред.)… имам документи за всичките ми предмети. Но въпросът ми е друг, виждате ли връзка вие като журналист? Моят коментар е, че няма връзка.

За част от нея преди години, когато не беше толкова пълна, ми бяха предложени 600 милиона евро от една държава, която правеше нов музей и аз отказах. Не за тази, която е сега, а за по-малкото. Няма най-ценен, всички са ценни. Всички са ми емоционални. Не знам дали сте колекционер, дали събирате предмети, как ходиш, обикаляш, събираш ги, връщаш ги тук, правиш музей... И после идват и разрушават. И все пак да ви питам вие виждате ли връзка, кажете? Човешка, гражданска позиция? Или не смеете да я изкажете?!", така Божков се обърна към Хекимян.

Разговорът тръгна в посока за обвинението за неплатените данъци.

"Колко пъти да се обяснявам, никой не дължи нищо на държавата, аз нямам една стотинка неплатен данък. Ако компаниите ми дължат, редът е друг. Господин Гешев това го каза, само да не бърка търговския закон с наказателния кодекс. Има си ред, съставят се актове, могат да се обжалват, могат да се плащат. Аз лично да не съм платил данък, не могат да се правят такива внушения."

Какво мисли Васил Божков за "психологическа помощ", каквато предложи Гешев за завръщане в България на бизнесмена?

"Аз ви казах, от тази психологическа помощ ме е страх. Нали знаете в какво се изразява? Осем месеца арест, след това ново обвинение и още осем месеца. 16 месеца психологическа помощ в ареста... Мисля, че не е много здравословно. Не знам, ама съм чувал не много добри неща (за ареста, бел. ред.). Какво съм чувал не е тема на разговора това. Да не издребвянаме, дайте да говорим по-сериозни неща. Много сте наивни и не знаете."

"При тази предложена психологическа помощ ще чакам съда. По-добре г-н Гешев да предложи психологическа помощ на тия, които му пишат доносите и му правят обвиненията. Оплаквания, жалби и не знам какво правят. Мисля, че те имат нужда от психологичека помощ", беше отговорът на хазартния бос за завръщане в България. 

По данни на медии самолетът на боса бил засечен за последно в Дубай?

"Не вярвам… Я, проверете, може би вече е заминал от Дубай отдавна. Нали вие го проследявате. Може пък да е тръгнал за България, знае ли се? Защо ми следите самолета и си мислите, че аз съм в самолета. Кацнал тук, кацнал там. Може да каца където си иска."

Той заяви, че съпругата му вече е на свобода и допълни:

"Само нещо да допълня - реално ценните предмети са в музея, за който никой няма право на обиски и изземвания. Те влизат в музея и искат да изземат предметите. Нека да направим разлика."

За финал Васил Божков каза следното на българските граждани:

"Да спазват закона, ако не спазват закона… Да, винаги съм го спазвал и винаги съм се гордял с това."