Заради нерегламентирани дейности здравното министерство е глобило държавни болници с близо 30 милиона лева. Това беше съобщено здравния министър Кирил Ананиев, който участва в днешния парламентарен контрол.

От думите на Ананиев стана известно, че в периода 2017 г. до септември 2019 са проверени 25 лечебни заведения в 14 области, като с установени нарушения в 7 болници. Подаден е и сигнал до Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Разходите по нарушенияата - малко над 29,4 млн. лв., трябва да бъдат възстановени. 

Според депутата от БСП Милко Недялков в законодателството ни няма мерки за възстановяване на тези средства. Но от здравното министерство уверяват, че са затегнали мерките за контрол и разходване на средства за здравеопазване. Не сме спрели, каза Ананиев. 

Днес Ананиев се похвали още, че в четвъртък е завършил успешно първият електронен търг – този за онкологични и онкохематологични лекарства. Той е бил проведен чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България.

"Интересът беше изключително голям. Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени продукти – бяха 16, а заявки бяха направени от 203 лечебни заведения", заяви Ананиев, цитиран от пресслужбата на министерството. 

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация, прогнозната  стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години, е била около 1,280 млрд. лв.

"След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК", коментира Ананиев.

След това на ниво лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.