Смартфон индустрията, която бележи спад през последните няколко години, сега е заплашена и от светкавичен удар. Причината за това е коронавирусът, твърдят анализаторите на Gizchina.

Вирусът засегна дейността на множество компании в Китай, където се произвеждат над 70% от смартфоните в света. 

Китай е и един от най-големите пазари. Очаква се доставките на нови устройства вътре в страната да отбележи спад с 30% за първото тримесечие на годината.

В опит да спре разпространението на вируса, което вече уби 362 души и заради над 17 хил., китайското правителство ограничи сериозно работата на магазини, ресторанти, фабрики, търговски центрове и други обекти. Samsung, Apple и Xiaomi затвориха много от магазините си, а фабриките им работят под карантина.

На базата на "оптимистични прогнози" - че огнището на коронавируса ще бъде погасено бързо - пак ще има сериозен удар върху пазара на смартфони и на ниво доставки, и на ниво дистрибуция в Китай.

Това може да доведе до още изнасяне на производствени мощности към Индия, което някои американски компании вече правят заради търговската война между Китай и САЩ.

Не помага и фактът, че все повече хора ползват смартфони по няколко години и не купуват най-новите модели на всеки голям технологичен цикъл.