За една година - 2018 г. - две от компаниите на разследвания хазартен бизнесмен Васил Божков са отчели приходи от над 1,5 млрд. лв. Става дума за фирмите "Ню геймс" и "Национална лотария". Двете оперират освен играта с търкането на билетчета, така и някои други спортни и казино залози. 

Това стана ясно от числа, които бяха пуснати в публичното пространство именно от дружествата още вчера. От компаниите обясниха, че правят това, за да демонстрират "пълна прозрачност и избягване на внушения за прикриване на информация".

Накратко - потвърждава се информацията, която вече беше известна - дружествата изрично са посочвали в своите отчети пред властите, че са избрали да плащат 20% върху съотношението между продадените билети и изплатените награди. Според разследващите - именно това е основание за отнемане на лиценза на игритие, защото те е трябвало да плащат 15% върху всички билети. Според прокуратурата - щетата е за близо 600 млн. лв., докато според Агенцията за държавна финансова инспекция - 210 млн. лв. 

Иначе от пуснатите вчера разчети виждаме, че "Ню геймс" и "Националната лотария" са генерирали продажби за съответно 699 млн. лв. и 817 млн. лв. за една година. Като се приспаднат печалбите и таксите, които дружествата са изплатили - нетните печалби стават около 207 млн. лв. за първата и около 40 млн. лв. за втората компания.