„Аз съм като всички други. И съм съпруг, баща, син и горд оцелял от рака.“

Така започна речта си пред Европарламента днес славният български футболист Стилиян Петров. Той говори на организирана от Еврокомисията конференция, посветена на Европейскиия план за борба с рака.

ЕК обяви започването на широка обществена консултация в целия ЕС относно Плана, като така ще бъде оформен неговият облик. Очаква се също да бъдат определени ключовите области и проучването на бъдещи действия.

Речта на Стилиян Петров по регламент трая 6 минути. Но българският футболист, тръгнал в големия футбол от ЦСКА, превърнал се в легенда на шотландския „Селтик“ и носил капитанската лента на английския „Астън Вила“, се справи блестящо и бе аплодиран със ставане на крака от хората в препълнената зала. Там се бяха стекли еврокомисари начело с председателката на ЕК Урсула фон дерл Лайе, евродепутати и обикновени хора, преборили рака.

Присъстващите ръкопляскаха прави на всички изказали се.

„Много е трудно да кажеш всичко за 6 минути след 8-годишна борба. Но сложих важните неща в главата ми“, изтъкна последният човек, извеждал засега като капитан българския национален отбор на голямо първенство.

Залата притихна, когато Петров разказа как е научил за болестта си.

„Да бъдеш оцелял от рака е много трудно. Не си подготвен за това. Дори не си подготвен за думата „рак“. Научих новината след един мач. Добре, но какво значи рак, какво трябва да правя? Ще бъда ли в безопасност, ще мога ви ла живея, какво да очаквам? Никой не ми даде отговор. Дадох си го сам“, каза роденият в Монтана футболист.

И продължи:

„Питах се защо аз, защо на мен ми се случи, мога ли да го предотвратя? Следващата стъпка беше какво да правя. Няма отговор, трябва да си го намериш сам. Има няколко пътя за борба с рака. Как да ги намираме, как да ги извървяваме – това вече зависи от нас. Борих се за едно – за моя живот. Дотогава не разбирах какво значи за мен животът.“

Петров, известен и с прякора си Стенли, описа  и какво е усещането да си преборил коварната болест:

„Да знаеш какво е да се събудиш сутринта, да целунеш жената и децата, да смяташ всеки ден за подарък. Да си сигурен, че се учиш от всяка възможност, и да виждаш децата да растат и да напредват.“

А ето какво означава за Стилиян Петров да оцелее:

„За мен това бе да се изправя, да вдъхновя другите бе много трудно. Разбрах, че трябва да бутам напред не само мен и семейството ми, но и другите. Защото има толкова много болни хора. Планът за борбата с рака не е просто план, а една заедно. Ракът не избира, но като сме заедно, можем да го победим. Да дадем на всеки отделен човек надежда.“

Левкемията, която лекарите откриха в него, стана причина той да прекрати предсрочно кариерата си на футболист.

Фон дер Лайен учила медицина заради починалата си от рак сестра

Конференията бе открита от Урсула фон дер Лайен. И тя спази традицията да разкаже неизвестни досега факти от своята биография.

„Когато за първи път чух думата „рак“, бях тийнейджър. Бях на 13 години, когато малката ми сестра почина от ретикуларна саркома. Тя беше само на 11 години. И нито моето семейство, нито лекарите можаха да направят нещо. Помня шока, който изпитахме, сълзите, въпросите – защо тя, защо на нас? Няма отговор“, припомни си с тъга председателката на ЕК.

Животът й изцяло се променил след смъртта на сестра й. Тогава тя пожелала да следва медицина. И именно заради сестра си, майка си и един от братята си е толкова загрижена за борбата с рака.

Последният европейски план за рака е отпреди 30 години, припомни Урсула фон дер Лайен. Днес обаче светът се промени, Европа - също. Броят на случаите на рак, за съжаление, нараства.

Според Фон дер Лайен има три приоритета в борбата с рака.

• 1. Превенцията. Науката казва, че 30 на сто от случаите са предотвратими. Но за това се инвестират само 3,5 на сто от бюджета на ЕС.

• 2. Повече внимание върху модерните технологии в служба на здравеопазването. Европейският бюджет може да играе важна роля в това направление. Технологията може да спаси живота на хиляди хора. Изкуственият интелект значително подобрява възможността за ранно откриване на рака.

• 3. Ранната диагноза. Тя, както и ваксините могат да спасят живота на много хора. Всяка година 15 000 жени в Европа умират от рак на маточната шийка. Те нямат еднакъв достъп до здраве. Вероятността жена с такава болест да умре в Румъния е 16 по-голяма, отколкото в Италия.

„Знам, че не можем да спечелим някои битки. Но заедно можем да направим разликата. И това е визията на плана Европа да победи рака“, завърши Фон дер Лайен.

Еврокомисарката Кириакиду имала рак на гърдата

След това думата взе еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Оказа се, че самата тя е преборила рака. Пред Парламента кипърската комисарка разказа, че нейната одисея започнала през 1996. Диагнозата била рак на гърдата. Години по-рано по същата причина тя загубилра майка си.

„Това ме запрати в света на несигурността, където всичко, смятано дотогава за дадено, вече не е. Преживяното ми отвори очите, че това, което трябва да направим, е да нарушим мълчанието. Да осъзнаем, че много от пациентите нямат достъп до оптималното лечение. И затова този план е много личен за мен, както и за мнозина от вас тук, в тази зала“, заяви Кириакиду.

Точно сега е моментът Европа да излезе с план, който има високи цели.

Европейският план

В Европейския план за борба с рака, който ще бъде представен преди края на тази година, ще бъдат предложени действия на всеки възлов етап по отношение на болестта:

Мерки за профилактика. Профилактиката е най-лесният и ефективен начин за намаляване на раковите заболявания в ЕС. Сред мерките са подобряването на достъпа до здравословна храна, както и ваксинациите; мерки за намаляване на фактори, свързани с околната среда, като замърсяването и излагането на химикали; научни изследвания и повишаване на осведомеността.

Ранно откриване и диагностика. Мерките за подобряване на шансовете за по-благоприятен развой на болестта чрез ранно диагностициране може да включват по-добро покритие на целевата група от населението, подлежащо на скрининг за рак. Предвижда се и по-активно използване на цифрови решения и предоставяне на техническа подкрепа за държавите членки.

Лечение и грижи. Мерките за подобряване на резултатите от грижите и лечението може да включват улесняване на достъпа до  висококачествено лечение и въвеждане на нови терапии. Действията в тази сфера включват също мерки за гарантиране на наличността и достъпността на основните лекарства, както и иновации и научни изследвания.

Качество на живот. Мерките за осигуряване на възможно най-добро качество на живот на пациентите, преживелите рак и лицата, полагащи грижи за болни, може да включват подобряване на професионалната реинтеграция; предотвратяване на дискриминацията, предоставяне на палиативни грижи и обмен на най-добри практики.