Закони, които да защитават околната среда има, но не се прилагат. Около тази теза се обединяват природозащитници, които участват в инициативата "Да спасим Карадере". На пресконференция Тома Белев от "За да остане природа в България", и представителите на гражданската инициатива за запазване на плажа Люба Батембергска и Добромир Добромиров те обобщиха действията, предприети досега за спасяване на Карадере и какво предстои нататък.  По думите им министърът на околната среда и водите Светлана Жекова не желае да приложи принудителната административна мярка за отмяна на подробния устройствен план на зоната за отдих в Бяла (ПУП Бяла -Север). Еколозите подчертават, че планът е в разрез със закона, тъй като не е минал през оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост.

Природозашитниците показаха и снимки преди и след почистването на дивата местност миналия уикенд. Те подчертаха, че обвиненията на местните жители на Бяла и хотелиеритеИнвест към къмпингуващите са неоснователни, защото няма изхвърляне на тонове боклук по плажната ивица, както се твърди. Люба Батембергска подчерта, че споровете около това дали летовниците съсипват плажа са само за да се отклони вниманието от намеренията за строежи към мястото.

Плажът на Карадере не е засипан с тонове боклук, както казват местни и хотелиери, коментираха еколозите. Снимка karadere.info

Инвестиционният проект на фирма "Макси | ", за който преди дни РИОСВ- Бургас издаде разрешение за строителство, също е незаконосъобразен. Природозащитниците подчертават, че намерението за изграждане на къмпинг от фирмата е в противоречие със Закона за биоразнообразието, Закона за опазване на околната среда и териториалния устройствен план на Бяла. Тома Белев подчерта, че "къмпингът", който "Макси | " иска да строи всъщност е много мащабен комплекс, защото става въпрос за площ над 60 декара и големи дву- и триетажни сгради, които компанията определя като "бунгала".

Днес стана ясно, че директорът на РИОСВ-Бургас оттегли решението си по казуса „Карадере“. Сега експертите от бургаската екоинспекция ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване. Природозащитниците коментираха, че отмяната на решението не означава, че проектът автоматично ще бъде подложен на екооценка, а че разглеждането на документите ще за почне от нулата. 

"Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка", са част от мотивите, посочени в решението.

Еколозите се надяват и, че Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката ще дадат отговор на изпратените от тях запитвания какво се случва с предложението за отмяна на приоритетния клас А на фирма "Мадара Юръп", която също има намерения за строежи на Карадере. По думите им неприлагането на законите за опазване на природните богатства на страната ще ни доведат до нова наказателна процедура от Европейската комисия. Страната ни може да получи ново наказание, защото през декември изтича срока за обявяване на заповедите за новите защитени зони по "Натура 2000", а до момента няма нито една такава. Процедурата е стартирана още през 2006 година, но до момента няма резултати. 

Министър Светлана Жекова обяви в интервю за "Капитал", че се работи по проект за зоните и той ще бъде готов до края на годината. Предвидени са нови 50 защитени зони, в момента се изготвят проектозаповеди за тях, поясни Жекова.Те са свързани с картирането на дюните и са основно по черноморското крайбрежие.