След прокуратурата, и антикорупционната комисия реши да изнася данни от кореспонденцията си по случая "конфликт на интереси на Румен Радев".

Днес от КПКОНПИ разпространиха две писма, датиращи от май миналата година, получени от командира на ВВС ген. Цанко Стойков. Те касаят проверката на комисията от тогава - бил ли е в конфликт на интереси настоящият президент докато е заемал поста командир на ВВС спрямо Десислава Генчева тогава, сега Радева. Както е известно, преди пет годони той е назначил бъдещата си съпруга в пресцентъра на ВВС, заради което миналата година сайтът "Пик" сезира антикорупционния орган. Любопитното е, че в писмата на Стойков се съдържа и последвалото заключение на антикорупционната комисия - че нарушение няма. Нещо повече - че няма законово основание да се търси такова.

От КПКОНПИ обаче съобщават, че публикуват въпросната кореспонденция заради прессъобщение на сайта на Министерство на отбраната от миналия петък. Става въпрос за докладна записка на началника на отбраната генерал Андрей Боцев до министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Както е известно Каракачанов нареди вътрешна проверка след като прокуратурата оповести разговори между Стойков и Радев, събрани със СРС, в които през прил миналата година двамата обсъждат проверката на комисията. По същество в докладната записка не се правят никакви заключения. Генерал Боцев само съобщава колко страници с материали са били събирани и изпращани до КПКОНПИ в хода на въпросната проверка. Не е ясно в отговор на какво Комисията разпространява днес тази кореспонденция - вероятно тя идва да рече, че от ВВС всъщност са отказвали информация.

От оповестените днес две писма става ясно, че командирът на ВВС е оспорвал пред КПКОНПИ легитимността на проверката изобщо. Което не би трябвало да е изненада, защото при едно от СРС-тата Стойков разговаря със служител на министерството, който обяснява същите правни аргументи, възприети в последствие и от самата комисия.

Първото писмо е от 10 май. В него се посочва, че Румен Радев е освободен от военна служба и като командир на ВВС на 16 август 2016 г., а Десислава Генчева на 23 септември същата година. Цитиран е текст от закона за установяване на конфликт на интереси, според който информацията при проверката се изисква от органа по назначаването, а нито Радев, нито в последствие Радева имат вече отношения с армията.

"Исканата информация е свързана с дейността на о.р. генерал-майор Румен Радев като командир на Военновъздушните сили за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси. Въз основа на гореизложеното, не е налице правно основание за предоставяне на тази информация по ЗПКОНПИ", пишат от ВВС до зам.-председателя на КПКОНПИ Ангел Славчев.

Явно от комисията са продължили да настояват, защото на 27 май получават ново писмо, подписано от командира на ВВС - този път по-обстоятелствено. От ВВС продължават да напомнят, че към настоящия (тогава) момнент, нито Радев, нито Радева са в трудово-правни отношения с Военновъздушните сили. И се напомня, че ако КПКОНПИ изисква информация за Радев, то трябва да се обърне към постоянната комисия към Народното събрания, а при условия на "евентуалност" - от органа по избора или назначаването. След което се обяснява как се назначава командир на ВВС - по предложение на Министерския съвет, с указ на държавния глава.

Припомня се също така още една норма от закона - че производството за установяване на конфликт на интереси се образува до шест месеца от откриването, но не по-късно от три години от извършването на нарушението. От което от екипа на Стойков правят извода, че проверката на КПКОНПИ е извън тези срокове:

"С оглед на това, че (...) Румен Радев е освободен от военна служба, считано от 16.08.2016 г. правната възможност на Комисията да упражни предоставеното й със закона правомощие по отношение на (...) Радев е за периода от 22.04.2016 г. (т.к. датата на писмата с искане за предоставяне нйа информация е 22.04.2019 г.) до 18.08.2016 г. Изтичането на 3-годишния давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпил сигнал и/или решение на Комисията за образуване/прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на (...) Румен Радев и г-жа Десислава Генчева.

След като правната възможност на Комисията да упражни предоставеното й със закона правомощие по образуване на производство по установяване на конфликт на интереси се преклудира на 16.08.2019 г., то не следва да се предоставя и търсената информация от съответния орган преди 22.04.2016 г."

На 31 юли миналата година КПКОНПИ излезе с решение за прекратяване на производството. Описани бяха редица мотиви, сред които и:

"От упражняване на последно по време правомощие – 24.03.2016 г., до образуване на производството по сигнал с рег. № ЦУ 01/С-252 на 09.04.2019г., са изминали повече от три години. Изтичането на тригодишен давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на Румен Георгиев Радев в качеството му на командир на Военновъздушните сили."

Или с други думи - това, което от ВВС обясняват в писмата си до КПКОНПИ, после е потвърдено от самата КПКОНПИ.

Ето и двете писма на ген. Цанко Стойков, както и решението на КПКОНПИ по казуса: