Обвиненията срещу Васил Божков вече са цели 11, съобщи днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Към старите деяния, за които прокуратурата го издирва, днес са добавени още търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани, стана ясно от държавното обвинение. 

Припомняме, че първоначално на Божков бе повдигнато обвинение за принуда, изнудване, заплахи и неплащане на такси. Към това дело бе присъединено - по думите на наблюдаващия прокурор - и друго - че печалбите от национланата лотария не са били истински. 

После прокуратурата съобщи, че материали са отделени в ново досъдебно производство - за убийства и изнасилвания. По него все още на горещ телефон се набират жалбоподатели.

Новата информация от днес е, че все още тече превод на молбата за екстрадиция на арабски до ОАЕ. Молбата вече надвишава 200 страници, стана ясно от думите на Сийка Милева. До края на седмицата прокуратурата ще е готова, ще я препрати на Министерството на правосъдието, а то на свой ред - към Абу Даби.

Междувременно БНТ днес зитира "източници, близки до разследването на престъпната група на Божков", според които в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста.

Медии от емирствата съобщават, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал със Сергей Наришкин, който ръководи военното разузнаване на Руската федерация.

Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел "Държавна сигурност".

Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, вследствие на което Наришкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини, допълва БНТ.