Френската безработица е намаляла неочаквано до 11-годишен минимум в края на миналата година, сочат публикуваните днес официални данни, цитирани от Ройтерс. Тези резултати са положителен сигнал на икономическия фронт за президента Еманюел Макрон.

Равнището на безработицата се е понижило до 8,1 процента през последните три месеца на миналата година спрямо 8,5 процента прeз третото тримесечие. Данните са коригирани към понижение спрямо първоначално съобщената цифра 8,6 процента, обяви Националният статистически институт Инсее (Insee).

Това е най-ниското равнище на безработицата от четвъртото тримесечие на 2008 година. То е значително по-благоприятно от прогнозите на 11 икономисти, анкетирани от Ройтерс, за средно равнище от 8,5 процента. Никой от тях не очакваше безработица под 8,4 процента.

Големият спад на безработицата е отлично и навременно развитие за Макрон след седмици на стачки срещу реформата на пенсионната система, срещу която синдикатите се съпротивляват ожесточено, отбелязва Ройтерс.

БТА