Различията между предизборните програми на ГЕРБ и "България без цензура" и желанието на хората на Николай Бареков да отстъпват от собствените си намерения силно притесняват партията, спечелила изборите. Това беше лайтмотивът, с който от формацията на Бойко Борисов обявиха, че спират разговорите си с ББЦ.

"Те казаха, че програмата им е за 2 мандата и че можели да отстъпят, но ние водим разговорите си преди всичко от уважение към българските избиратели и техния вот", каза ясно Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че от ББЦ имат много програми. „Ние успяхме да установим от къде тръгваме, за да определим докъде стигнахме”, каза още Бъчварова. Представителите на ГЕРБ не получили достатъчно уверения за това, че екипът на ББЦ  има готовност да представи обща политическа позиция на своята партия. „Отнасяме се изключително сериозно към разговорите за съставяне на правителство и имаме изисквания към представителите на партиите, които сме поканили. Основното изискване е да не изразяват лично мнение, а партийна позиция”, добави Бъчварова.

"Това не са политиките, които ние бихме искали да водим и от които те днес са готови да се откажат", бе още по-остра Менда Стоянова.

 „Такова разминаване с предизборна програма за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партиите. Едва ли е и легитимирано от хората, които са гласували за тях”, добави Стоянова. „Успяхме да разгледаме само първите четири приоритета, като само по точка първа – запазване на евроатлантическата ориентация, постигнахме съгласие. По останалите три точки имаме сериозни различия", заяви Стоянова.

"Ние не подкрепяме такъв морал в политиката - с едни послания да привличаш избиратели и после, след като вече си в Народното събрание да ги изменяш", коментира и Цецка Цачева.

Тя бе категорична, че втора среща с ББЦ няма да има. „Ние считаме, че е задължително да има приемственост между посланията по време на предизборната кампания и това, което се прави по време на мандата”, коментира Цачева. „За нас изказването на позиции и мнения относно управлението на държавата, няма как да започне в деня след изборите”, катеорично каза тя. 

Преговорите бяха най-кратките досега и продължиха около 2 часа. "Установихме, че имаме големи различия и няма смисъл да си губим повече времето взаимно", обясни Светлин Танчев (ББЦ)

„Ние от ББЦ не сме претендирали, че сме по дългите и сладки приказки. Дойдохме,за да видим къде можем да намерим общи приоритети и дали може да се върви към стабилно правителство“, заяви Танчев. Той допусна, че ГЕРБ няма нужда от помощта на малка партия като ББЦ. „Сметнахме,че не е нужно да продължаваме тази среща прекалено дълго. Опитахме да сме консенсусни и компромисни“, каза още Танчев.

"Очакваме от Реформаторския блок да изчистят онези проблеми във връзка с легитимацията на хората, които водят разговорите", каза още Стоянова. По отношение на Патриотичния фронт тя обясни, че има четири теми с големи различия и ГЕРБ очаква от тях да ги информират дали могат да подкрепят техните политики.

На въпрос дали ГЕРБ ще изпълни искането на Волен Сидеров консултациите с "Атака" утре да се предават пряко по телевизията Цачева заяви, че правилата, по които се провеждат срещите и консултациите са еднакви за всички. „Не виждаме причина, само по отношение на една политическа сила, те да се променят. Разговорите се стенографират. Ако г-н Сидеров настоява екип на една телевизия да присъства, ще преосмислим виждането си изобщо за разговори с тази политическа сила”, заяви Цачева.