Китайският техногигант Xiaomi започва да тества напълно автоматизирани фабрики, съобщи Engadget. 

Роботизираното производство ще увеличи производителността с 60%, или по-ясно казано, фабриките ще бълват по средно 60 смартфона в минута.

Първата фаза на експерименталната фабрика в Ичжуан вече е завършена, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Леи Джун. Тя все още не е готова за масово производство, като вместо това тества концепцията за близкото бъдеще.

Компанията от години има специално звено, което работи върху по-пълна автоматизация на производството.

Тестовата фабрика е щяла да бъде готова и по-скоро, но епидемията от коронавирус е забавило нещата. Любопитно е, че тя всъщност решава подобен тип проблеми - защото е обслужвана от много по-малко хора с много по-ограничен контакт. Множество фабрики в Китай затвориха или минаха на намален работен капацитет заради епидемията в страната.

Друг е въпросът какво ще означава за китайските работници (и не само) навлизащата в следващите години автоматизация. Според анализатори, огромна част от настоящите работни места ще изчезнат и ако работниците не се преквалифицират бързо, може да имаме чувствителен ръст на безработицата в следващото десетилетие.