Иван Гешев  е изненадан, че Васил Божков е бил задържан в ОАЕ. Това стана ясно от изказванията му днес учудващо, след като на 1 февруари лично използва събитие пред зеленчуковата борса в София, за да обяви, че Божков е в ареста.

"В тези държави нямат практика да задържат милиардери", каза той за правната система в емирствата.

В изказване пред Нова тв от поредното местопрестъпление - този път в Чирпан, той изрази негодуванието си, че напоследък "всички дават акъл на прокуратурата".

"Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Нинова и Каракачанов - и те се упражняват.

Прокуратурата няма да бъде замесвана в дребни бизнес игрички или политически игрички", повтори Гешев.

Той и държавното обвинение били напълно наясно какво да свършат - да дадат спокойствие на българските граждани. След което в напълно аполитичен стил за n-ти път повтори, че срещу тях се изправят "бизнесмени, политици и обикновени крадци".

А на въпроса на репортерката, че е споменал и "собственика на Нова тв г-н Домусчиев", отговори:

"Мисля, че и той даваше съвети по телевизията, не е ли така?" (визирайки интервю на Домусчиев, че се надява прокурорите да се заемат с енергетиката, б.р.)

Също аполитично Гешев обяви, че приватизацията е извършена от хора, които "откраднаха залъка от устата на българските граждани" и след това с парите си купили самолети и яхти и сега с тях обикалят света.

За да е ясно с кого се бори, той повтори, че се надява - "политиците да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, защото това са крадци".

"Не знам дали чухте вчера проф. Ханке какво каза - обяви Гешев, явно визирайки думи на Ханке за корупцията при Иван Костов. - Тези хора да ходят, където им е мястото, да ходят в затвора!"

Пред БНТ той призова политиците "да си заработят парите", така че да има справедливост и отново повтори, че се надява на промени в Конституцията.

Що се отнася до днешната операция, която докара ръководството на прокуратурата и МВР в Чирпанско, тя е срещу битовата престъпност и е на територията на четири населени места - Зетьово, Черна гора, Свобода и Оризово.

Акцията стартира тази сутрин, има задържани лица, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който също е на място заедно с главния прокурор Гешев. Арестуваните били 9 - двама в с. Зетьово по обвинение за въоръжен грабеж и 7 в РПУ-Стара Загора по обвинение за взломна кражба. Грабежът най-вероятно е на бензиностанция, откъдето преди 2 дни бяха откраднати 500 лв.