Журналистът от Нова телевизия Богомил Грозев е поредният наследник на Начо Културата като директор на общинския институт „Старинен Пловдив“, потвърди самият той в сутрешния блок на медията.

Като директор на „Старинен Пловдив“ - най-стария жив град в Европа, Богомил Грозев ще отговаря за някои от най-важните национални и световни културни паметници – Античния театър, Римския стадион, базиликите, Балабановата къща, къща „Хиндлиян“ и къща „Недкович“, музея на Златю Бояджиев и още много други. Директорът на института управлява дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, грижи се за популяризиране на българското духовно и културно – историческо наследство, организира и осъществява културни прояви.

След като бившият кмет Иван Тотев назначи без конкурс предишния директор Йордан Илиев през 2018 г., сега общинските институти в града отново се сдобиват с ръководство без предварителен подбор, само по решение на кмета. Днес Златко Димитров лично ще представи пред общинския екип новия им началник.

Богомил Грозев е роден в София. Зад гърба си има 20 години журналистически стаж. Започнал е кариерата си в „Дарик радио“, а през последните 7 години работи в Нова телевизия.

„Това е една доста дълго мислена и обсъждана промяна. Да се разделиш с Нова не е лесно. Трудно и тежко решение бе. Собствениците подкрепиха това мое решение. Човек прави по-резки промени понякога, но за добро, надявам се.

Старият Пловдив е най-голямата културно-историческа перла в България, най-старият жив град в Европа, където се случват адски много неща. В Стария град има близо 300 000 движими културни ценности. Голямата базилика например е нещо уникално за целия свят“, каза Грозев в студиото на Нова.

Грозев беше продуцент на филма „Завръщане“, заедно с Башар Рахал и Ники Илиев. Този филм, заснет изцяло в Пловдив, беше част от програмата на събитието „Пловдив – Европейска столица на културата“.

"Площад Славейков"