Френският вестник „Фигаро“ предупреждава, че опасност грози Балетния конкурс във Варна, чието издание за 2020 г. бе отменено в началото на февруари поради липса на средства. След широкото обществено възмущение Министерство на културата и Община Варна предложиха да поемат част от разходите на фестивала, но според организатора на форума Димитър Димитров предложената сума дори не доближава минимума от 700 хил. лв, нужни за организацията на събитието.

Отзвукът е достигнал и до Франция, където журналистката Ариан Бавелие обръща внимание на случая в статията си „Опасност грози Балетния конкурс“, публикувана на 17 февруари. Тя от години следи изданията на Балетния фестивал, най-старото балетно състезание в света, и изтъква неговото значение за бъдещата кариера на участниците.

„Да спечелиш златен медал във Варна, когато си още млад и неизвестен танцьор в балетните среди, е предзнаменование, че ще танцуваш сред звездите*“, пише тя и изрежда имената на редица обичани френски танцови звезди, чийто път към голямата сцена е тръгнал от Варна.

Тя подчертава, че отменянето на тазгодишното издание е прецедент в провеждането на фестивала от първия конкурс през 1964 г. Уточнява, че причината е в оттеглянето на двама от меценатите, осигурявали 50% от средствата за провеждане на форума.

Споменато е и откритото писмо на Владимир Василиев, икона на балета от ХХ в. и носител на първия медал от конкурса, определен от журналистката като „Иван Грозни в танцовите среди“. Той изтъква, че гордостта на една нация винаги си остава нейната култура, която свързва народите и споделя, че никога няма да забрави 1964 г., когато за първи път се провежда фестивалът.

Цитирани са и организаторите на събитието Соня Димитрова и Димитър Димитров, които споделят, че очакват българската държава да намери решение, тъй като е наясно с проблема от 2018 г.

„През всичките тези 54 години журито не сбърка нито веднъж, а жителите на града се превърнаха в истински експерти. Силата на техните бурни аплодисменти по време на петнадесетте конкурсни вечери е безпогрешен индикатор. Достатъчно е да наостриш ухо, за да разбереш дали участникът в съревнованието има, или няма шансове“, продължава Бавелие.

Отбелязва, че лауреатите на Балетния конкурс в Москва получават 100 хил. долара, а във Варна наградата на златния медалист „едва покрива размера на транспортните разходи“, но „да си сред участниците няма цена“(Министерството на културата традиционно подкрепя събитието, осигурявайки средствата за наградния фонд в размер на 70 000 лева – бел. ред.)


*Преводът е предоставен от Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

"Площад Славейков"