"Тук ли е шефът на АПИ? Защо ми правите номера, нали знаете колко бързо ще се разправя с вас?"

С тези думи премиерът Бойко Борисов откри заседанието на правителството днес. Заплашителният му тон бе заради протестите на софиянци от населените места около София, които заплашиха с блокади заради това, че им искат винетки при пътуване до столицата.

"Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя, или от съседните места? Как може да ми изкарвате хора на улицата за такава глупост? Репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво? Много бързо ще го оправя и до следобед, това ли искате да ви кажа? Още един път, ако ми направите така да се задъхам преди МС, ще бъде много критично за вас", заяви Борисов.

Жители на крайни квартали и села в близост до София обявиха готовност за протестни действия, тъй като са им били наложени глоби за каране без винетка към домовете им.

"Oтиваш лично днес в селата край София, заставаш на площада и като глашатаите едно време викаш три пъти "Няма да има винетки" и тогава се прибираш."

Това нареди Борисов на шефа на АПИ Георги Терзийски.

Причина за гнева му е ясна - той обеща още в началото на миналата година, че по скоростната северна тангента ще се пътува без винетка, и то въпреки решение на правителството от 2018 г., че такси все пак ще се плащат. По-късно пък същото обещание направи и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която обясни, че глоби няма да бъдат налагани, докато този път не се извади от обхвата на системата. 

Въпреки двете обещания от най-високо държавно ниво обаче вчера се появи информация, че хора са глобявани. Днес шефът на АПИ обясни, че такива глоби няма, но беше категоричен, че трябва да се предприемат законови промени.

Темата продължи от Министерския съвет към Народното събрание, където депутатите поискаха спешно изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която да обясни в залата проблема. Представителите на "Обединени патриоти" пък поеха отговорността да направят промените, които да извадят северната скоростна тангента от обхвата на системата.

Буквално няколко минути по-късно министър Аврамова даде брифинг в Министерския съвет, където отново обясни решението. Накратко - всички общини, които искат да бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа, ще могат възмездно да го направят. За целта те ще сключат споразумения с АПИ, в които ще декларират, че за сметка на изваждането от обхвата ще се задължат да поддържат пътната мрежа в тези райони. Столичната община вече е изразила такава готовност. Въпреки това не сстана ясно защо цяло година нищо не е направено по въпроса.

 

Междувременно от АПИ пуснаха снимка на счупена контролна камера на тол системата на Бистрица. Според Георги Терзийски щетата е за минимум 100 000 лв.

"Това не решава проблема, моля за спокойствие. Подобни вандалски актове само натоварват бюджетите и на общината, и на АПИ", посочи той.

Късно следобяд стана ясно, че Георги Терзийски е послушал премиера и е тръгнал на обиколка. Той се е срещнат с кметовете на Бистрица и Панчарево, на които обещал, че глоби за хора без винетки няма да се издават.

Терзийски твърди, че споразумението между Столична община и АПИ ще бъде подписано, след като бъдат приети с решение на Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса.

"Със Столична община водим разговори от дълго време, но тъй като в момента въвеждаме системата с два вида таксуване – винетна и тол такса, трябваше да бъдат направени анализи за това какви ангажименти да поеме общината за поддържането на участъците, за които тя предлага да не се плаща винетка", е посочил той.

Той уточнил обаче, че участъците, предложени от Столична община, няма да бъдат освободени от тол такси на база изминатото разстояние на превозните средства над 3,5 тона.