В три от четири германски болници поне веднъж е бил нападан лекар или медицински персонал. Атаките са най-различни – от обиди, през заплахи до реални нападения. Това става ясно от проучване на Института за германските болници. Броят на нападенията срещу медицински лица се е увеличил почти с 50% през миналите няколко години. През 2013 година е имало 1700 нападения срещу санитари от роднини на пациенти и пациенти. През 2017-а нападенията са 2400. Лекарите са атакувани малко по-рядко. Всеки лекар или работещ в медицинската професия носи тежки психически последствия от подобни атаки.

„Това е напълно недопустимо. Практикуващите медицински професии трябва да се ползват от специална защита“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Досега имаше закон, който защитаваше персоналът на линейките, работещи в извънболнични условия. Ако някой застраши работата на медицински лица и полицаи по какъвто и да е начин – не само с активно насилие, а и чрез снимане на видео от мястото на инцидент и пречи така на спасителите, може да получи до пет години затвор. Този закон обаче не засяга атаките в самите болници. Затова Бундестагът реши да го разшири и той вече ще защитава и болничния персонал в самите болници.

Това е само една част от новия закон, който се обсъжда в Бундестага. Той също така ще предвижда и строги наказания за хейт и обиди в интернет. Досега платформи като фейсбук и туитър бяха длъжни да трият постове и видеофилми, в които има насилие, нацистка пропаганда, заплахи със смърт. Сега вече те са длъжни и да ги докладват на федералната полиция.

В бъдеще всеки, който отправя заплаха за физическо или сексуално насилие в интернет, ще носи съдебна отговорност.