Президентът Румен Радев, който изобщо е станал президент по стечение на обстоятелствата, е поругал паметта на Апостола на свободата, като е повел шествие от "полумаргинали", "организирани наемници", "организирани агиткаджии", които "преминават в периферията на кримиконтнгента".

Това обвинение в обобщение прозвуча от трибуната на Народното събрание и без изненада бе отправено от ГЕРБ. Депутатът от управляващата партия Тома Биков изчете декларация от името на парламентарната група, посветена на вчерашната изява на държавния глава по повод възпоменателната церемония за 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Радев се включи в шествие, обявено като поход за поднасяне на венци на Паметника на Апостола, което обаче заприлича на митинг на БСП и в подкрепа на самия Радев.

На тази дата си спомняме заветите на Апостола на свободата. Нито един български политик през 140 години нова история не се осмели да оскверни това свято за всеки българин място, заяви днес Биков. И допълни, че традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение вчера е била поругана от организирана агитка с полумаргинали и организирани наемници. Под егидата на президента.

Биков изброи и някои от другите участници в шествието - познати лица от близкото минало - Александър Томов, Красимир Премянов, Васил Василев, и ги определи като "организирани агиткаджии, които преминават в периферията на криминалния контингент".

След което продължи по адрес на Радев: за три години предложил на обществото само "пошлост, дребнавост, политическа неграмотност".

"Липсата на мъжество, липсата на разум и опит обезсмислиха обединяващата роля на институцията и я превърнаха в инструмент за политическата пропаганда. Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Стана тартор на партийна агитка. За парламентарната група на ГЕРБ ще остане такъв до края на мандата си!", даде заявка депутатът от управляващата партия.

След което призова "всички отговорни политици и парламентарни групи остро да се разграничат с политическите злоупотреби на Румен Радев с паметта на Апостола". А от самия президент от групата на ГЕРБ настояват за извинение "за безпрецидентния гаф, в който въвлече институцията".

"Не искаме извинението му за себе си, а за всички, които пазят спомена за националните ни герои", допълни Биков.

И завърши със:

"Да не позволяваме България да се превърне в заложник на страха и личните драми на президента, станал президент по стечение на обстоятелствата. Властовата му амбиция и аматьорска самонадеяност ще се платят от цялото общество. България не е учебна площадка за политически аматьори, а е родината на Левски."

Да защити президента, издигнат за такъв от БСП, на трибуната излезе Драгомир Стойнев. Стойнев раздели вчерашните събития на две - шествие и освиркване.

"Шествието е право на президента и никой не може да му забрани. Пряко избран е от гражданите и има право да ги води, да разговаря с тях, да слуша неволите им. Но на вас проблем ви е защо не хвали правителството", заяви Стойнев. 

И се обърна към ГЕРБ с обвинението, че обижда хората – дали са били маргинали, дали хора от миналото, които едва ли не нямат морал. 

"Освиркванията – доколкото си спомням, именно президентът призова да не се освиркват политици на този ден. Но трябва да си зададете въпроса защо българските граждани ви освиркват. Вината я търсете във вас, а не в президентската институция", посочи още депутатът от БСП.

И заподозря, че "тази ярост и злоба срещу една институция" е, защото според социолозите е единствената в страната, за която положителният рейтинг е по-голям от отрицателния.

Стойнев припомни и за това, че президентът (2012-2017) на ГЕРБ Росен Плевнелиев "даде началото", като още в първите дни от мандата на кабинета "Орешарски" сне доверие от правителството. "Къде бяхте тогава да говорите за разединението на нацията?", попита Стойнев.

Малко по-късно коментар по темата дойде от самият президент Румен Радев. 

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление."