Канадското министерство на външните работи излезе с доклад, в който се казва, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия е свързано пряко с кибератаките срещу Грузия от октомври миналата година.

В края на 2019 г. над 15 хиляди правителствени сайта и онлайн страници на медии бяха блокирани. Според Канада това е пореден опит на Русия да дестабилизира Грузия и да подкопае демократичните ѝ институции. 

„Тези действия са извършени от групата "Sandworm Team", които са спонсорирани от кибер подразделението на руското военно разузнаване ГРУ.", пише в документа.

Там се казва още, че тези действия имат за цел да провокират разделение в Грузия преди предстоящите през тази година парламентарни избори и демонстрират явно пренебрежение към международното право, норми и споразумения. 

„Това е само е един случай от поредицата злонамерени действия от страна на Русия, сред които са използването на вируса NotPetya, който предизвика сериозни проблеми в Украйна през 2017 г., и хакерските атаки срещу взлом международни спортни и антидопингови организации през 2018 г.", пише в документа. 

Канада призовава Русия незабавно да прекрати тази активност. С подобни призиви излязоха и Великобритания, САЩ, Холандия, Естония, Норвегия и др.