Унгарският премиер Орбан назначи бившият еврокомисар Гюнтер Йотингер за съпредседател за новосъздадения Национален съвет за научна политика, съобщи „ИЮ обзървър“.

Според унгарския Държавен вестник германецът, който отговаряше за бюджета в комисията „Юнкер“ (2014-2019), е назначен на 5 февруари за срок от три години.

Новината повдига въпроса около кодекса на поведение на Йонитгер. Еврокомисията все още не му е разрешила да заеме новия си пост. Това става ясно от нейния собствен сайт, изтъква „ИЮ обзървър“. Там изобщо не фигурира името на бившия германски комисар.

Самата Комисия изисква бившите й членове да я уведомяват най-малко два месеца преди да се ангажират с каквато и да било професионална дейност две години след оттеглянето си от нея. ЕК проверява получената молба и решава дали естеството на планираната дейност е съвместимо с правилата на ЕС.

Йотингер е информирал ЕК, че унгарското правителство е обсъждало с него назначаването му в Националния съвет за научна политика. Това заявил анонимен официален представител на Комисията в отговор на запитване на изданието.

Германецът съобщил също, че е готов да приеме предложената му работа и че ще уведоми Еврокомисията, щом получи повече информация от властите в Будапеща, допълнил служителят.

На 21 февруари Гюнтер Йотингер заяви пред телевизия "Юронюз", че той ще има роля в споменатия съвет, но че все още не е подпикал никакъв договор. Той твърдеше също, че едва ден по-рано научил, че името му се появило в унгарския Държавен вестник.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да започне незабавно и пълно проучване от страна на орган, занимаващ се с етични въпроси. Така смята Маргарида Силва, лобистка от Обсерватория „Корпоративна Европа“. Особено тревожен според нея е фактът, че Унгария е обявила назначаването на Йотингер, преди той изобщо – поне по собствените му думи – да го е приел.

Националният съвет за научна политика е пряко подчинен на унгарския премиер и се оглавява от министъра на иновациите и технологиите. Гюнтер Йотингер е единственият му член, който не е унгарски гражданин.

Съветът е създаден в началото на тази година. Официално той дава мнения и препоръки за правителствената политика в областта на изследванията, научните разработки и иновациите- Според критици този орган е част от опитите на държавата да вземе под пълен контрол висшето образование.

Скандалният Йотингер

Не за първи път поведението на Гюнтер Йотингер повдига въпроси, когато става дума за връзките му с правителството в Будапеща.

През 2016 г. той пътува до Будапеща с частен самолет, предоставен от близкия до Кремъл германски бизнесмен Клаус Манголд. Това бе изтълкувано като вероятно нарушение на правилата на ЕС, макар самата Комисия тогава да заяви, че случката е извън нейните регламенти за прозрачност и етика.

По същото време консултантската компания на Манголд е имала тесни връзки с правителството на Виктор Орбан. Именно тя организирала срещана между унгарския премиер и германския еврокомисар, за която Йотингер използвал самолета.

Пак тогава бившият „зелен“ евродепутат Бенедек Явор заявил, че Йотингер, Манголд и Орбан обсъждали направеното по-късно и предизвикало много спорове руско разширение на унгарската АЕЦ „Пакш“. Според депутата еврокомисарят посъветвал Орбан и как да се отнесе към разследването на Еврокомисията за проекта „Пакш II”. Не трябва да се забравя, че преди да поеме човешките ресурси, Гюнтер Йотингер е бил еврокомисар по енергетиката.

Германецът заяви пред Юронюз, че енергетиката и науката са твърде далеч една от друга. И именно затова не вижда връзка между назначаването му в унгарския научен орган и „Пакш II”.

Бенедек Явор обаче е на точно обратното мнение.

Миналата година Гюнтер Йотингер се забърка в друг скандал. Оказа се, че той основал заедно със свой съдружник консултантска компания в Хамбург още докато е бил еврокомисар. Фирмата трябвало да заработи в края на мандата на германеца. Изискванията са обаче да минат поне две години от приключването на работата му в ЕК.