Трогателен статус публикува във фейсбук актьорът Ицхак Финци под формата на писмо, адресирано до сина му. Поводът е речта на Самуел Финци на откриването на „Берлинале“ на 20 февруари.

Статусът гласи:

„Скъпи Санчо,

Много ми хареса това, което направи на откриването на Берлинале. Завидях ти. Защо и аз не съм като тебе, се попитах.

Твой баща Ицко“.

Самуел Финци е водещ на „Берлинале“ и в речта си на откриването актьорът разказа за детството си в социалистическа България, когато границите бяха затворени и не можеше да се пътува свободно извън страната. Носталгичното му връщане към родината и детството бяха основният акцент в словото на актьора. Той разговаря с публиката като човек, преминал през всички тревоги на съмнението, търсенето и отхвърлянето, като гражданин на света.

„Пристигнахте от чужбина тук без никакви проблеми, нали? Никой не ви препречи пътя, нямаше гранични заграждания и стени? Не ви задържаха на някакъв остров? Никой не ви кара да учите френски? Във времена, в които хората са принудени да бягат и към тях се отнасят като към врагове, е възможно да се случи точно това.

Няма значение какви и колко заплахи се отправят към нашата свобода и демокрация, все едно колко изстрели се чуват или колко побъркани хора сами и неорганизирано се опитват да тероризират нашето отворено общество, докато политиците все пак съзрат, че имаме проблем с дясното. Колкото и да е отровена атмосферата, ние никога няма да приемем това за нормално и ви уверявам, че всички вие сте добре дошли тук, на „Берлинале“. Добре сте дошли и в Берлин. Защото този град ще си остане отворен“, каза Финци.

Изказването на Самуел Финци бе в контекста не само на растящата нетърпимост към емигрантите в Европа, а и на разгорещените коментари, които предизвикаха негови интервюта пред германски медии преди началото на фестивала. В тях Финци заяви, че не разбира изискването да се гордее с мястото, на което е роден. Повод за гордост му дава постигнатото от самия него.

„Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“, споделя Самуел Финци пред „Берлинер Курир“.

"Площад Славейков"