ЕС може да осигури на Гърция финансова помощ в размер на 700 милиона евро, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в граничния град Орестиада.

Тя посети гръцко-турската граница, където ситуацията е твърде тревожна. Причина за това е заявеното от Турция намерение да не спира повече бежанци, тръгнали през нейната територия към ЕС.

Заедно с Фон дер Лайен в Гърция са председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европарламента Давид Сасоли.

Половината от парите, които Европа е готова да даде на Гърция, могат да бъдат предоставени незабавно. А другата част може да бъде поискана като част от допалнителен бюджет. Сумата е за справяне с миграцията, за създаване и управление на необходимата инфраструктура.

„Това е отговорност на границата не само на Гърция, но и на цяла Европа“, каза Фон дер Лайен.

След което предупреди:

„Тези, които се опитват да поставят на изпитание единството на Европа, ще бъдат разочаровани. То ще победи. Време е за решителни и хладнокръвни действия, основани на нащите ценности.“

„Фронтекс“ е готова да разположи екип за бърза гранична намеса по сухопътните и морските граници на Гърция. Агенцията на ЕС се готви да разположи един спомагателен кораб и 6 кораба за брегова охрана, 2 хеликоптера, 1 самолет, три коли с термовизионно оборудване, както и 100 граничари в допълнение към сегашните 530.

Урсула фон дер Лайен допълни, че Турция не е враг на ЕС, а хората не са просто едно средство за постигане на цел.