Испания съобщи вчера за втори смъртен случай в резултат на епидемията от новия коронавирус, съобщи Франс прес, предава БТА.

Става дума за 82-годишен мъж, който е страдал от хронични болести, уточниха властите на автономната област Страната на баските. В цяла Испания са потвърдени 200 случая на коронавирус, съобщи Министерството на здравеопазването.

 
Словения потвърди в сряда първия случай на коронавирус, съобщи Ройтерс, като се позовава на здравното министерство на страната. Пациентът е пътувал до Словения от Мароко през съседна Италия и сега е болница в Любляна, предаде словенската осведомителна агенция СТА. Досега в Словения са направени 352 теста за коронавирус.

Ирландия потвърди вчера четири нови случая на COVID-19, двама мъже и две жени, които скоро са пътували до Северна Италия, предаде Ройтерс. В страната са регистрирани общо шест случая на заразяване.

Броят на заразените с новия коронавирус в шведската столица вчера нарасна с 16 и достигна 31, съобщи ТАСС. Общо в страната са потвърдени 52 случая. Двайсет и седем жители на Стокхолм са били заразени зад граница или са били в пряк контакт с хора, които са пътували в чужбина. При четири от случаите източникът на зараза все още не е установен.

Експерти обясняват нарастването на броя на потвърдените случаи с края на училищната ваканция в Стокхолм и с факта, че повече хора са били изследвани за вируса, отбелязва агенцията.

САЩ ще дадат над 8,3 млрд. долара за борба с вируса

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри вчера законопроект, с който на правителството ще бъдат предоставени 8,3 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Законопроектът беше приет с 415 гласа срещу два против. В него се предвиждат над 3 милиарда долара за финансиране на разработка на ваксина и диагностични изследвания, както и лечение на коронавируса. За профилактични мерки ще бъдат заделени още 2,2 милиарда долара, от които 950 милиона са предназначени за поддръжка на държавните болници.

Очаква се Сенатът да одобри законопроекта днес, за да бъде подписан от президента Доналд Тръмп до края на седмицата.

Швейцарските власти съобщиха за първи смъртен случай в страната на заразен с новия коронавирус, предадоха световните агенции. Става дума за 74-годишна жена, починала в кантон Во, Западна Швейцария. Тя е имала и хронично заболяване.

В Германия броят на заразените с новия коронавирус е нараснал през последните 24 часа със 109 до общо 349.

В Русия беше регистриран нов случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за гражданин на Италия, дошъл в страната на 29 февруари.

Затварят училища в 15 държави

ЮНЕСКО съобщи, че властите в 15 държави и територии са решили да затворят временно училища като превенция срещу разпространението на новия коронавирус. Така над 290,5 милиона деца по света сега не ходят на училище.

Такива мерки са предприети по-конкретно в Иран, Италия, Китай, Северна Корея, Кувейт, Ливан, Монголия, Обединените арабски емирства и Япония. Училища са затворени и отделни райони в още девет страни, сред които Великобритания, Виетнам, Германия, Пакистан, САЩ, Франция, Южна Корея. Родителите, които остават у дома с децата си, докато не са на училище, рискуват за загубят своята работа и да се стигне до намаляване на доходите на семействата, предупреди ЮНЕСКО. В тази връзка организацията планира да проведе на 10 март извънредна среща на министрите на образованието, на която ще бъде обсъдена усложняващата се ситуация и ще бъдат разработени съответните мерки.

Южна Корея съобщи, че общият брой на случаите е достигнал 6088, съобщиха ДПА и ТАСС, като се позовават на корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. През изминалото денонощие са починали трима пациенти и общият брой на жертвите достигна 35.

Повечето от случаите на заразяване са регистрирани в град Тегу и провинция Северен Кьонсан. В Сеул са потвърдени четири нови случая, с което броят на заразените в столицата достигна 92 души.

На този етап 36 страни са наложили пълна забрана за влизане на територията им на хора, посещавали скоро Южна Корея, съобщи южнокорейското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай надхвърли 3000, след като властите днес съобщиха за нови 31 смъртни случая, предадоха Франс прес и ТАСС. Най-малко 3012 станаха жертвите на коронавируса в Китай (без да се броят Хонконг и Макао) от избухването на епидемията през декември в град Ухан, столица на централната провинция Хубей. Повечето от смъртните случаи (2305) са регистрирани в Ухан.

През последното денонощие в Китай са потвърдени 139 нови случая на заразяване, което е малко повече от предния ден (119), с което общият им брой достигна 80 409, уточниха здравните власти. Само пет нови случая са регистрирани извън Хубей.

Над 52 000 души са оздравели и са изписани от болниците. В Пекин броят на заразените достигна 418, от тях 297 са оздравели, а осем са починали.
Според последните официални данни под наблюдение в страната се намират над 32,8 хиляди жители, които са контактували със заразени.