Мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион - обтегнати отношения между държавите, влошаване на средата за сигурност, хуманитарна криза.

Това посочи президентът Румен Радев от Тирана, където е на двудневно държавно посещение, съобщава БТА.

"Разбира се, трябва да направим така, че Турция да не бъде оставена сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция", отбеляза още той.

Според него случващото се с мигрантския натиск показва ясни дефицити на европейската политика в тази област - няма единно европейско решение по мигрантския въпрос, няма и изграден капацитет като оперативен план за бърза и ясна реакция при защита на външните граници на ЕС и възможности за предотвратяване на хуманитарна криза.

"Надявам се, че ще бъде обърнато по-сериозно внимание и ЕС ще разработи оперативен план в тази посока", допълни Радев.

Албанският президент Илир Мета коментира по темата, че основният въпрос е да бъдат обединени усилията на международната общност, на ЕС и допълни, че страните от НАТО имат важна роля за стабилизирането на ситуацията в Сирия.

 След срещата си с Мета Радев коментира и темата за българското национално малцинство в Албания като благодари за реформите в законодателството на балканската страна по този въпрос.

Радев отбеляза, че това е един от основните критерии на България за подкрепа на европейския път на Албания.

"Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса по всички законови и подзаконови промени, както и че предстоящото преброяване на населението в Албания ще даде възможност за демократичното волеизявление на членовете на българското национално малцинство", добави българският президент.

Една от важните цели на посещението на Радев в Тирана била да изрази подкрепата на България за европейския път на Албания.

"България смята, че Албания е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС. Напълно съзнаваме, че процесът на преговори е сложен и продължителен, но България е готова да продължи да оказва помощ", обяви той.

Радев изрази съпричастността и солидарността на българите към албанския народ за жертвите и опустошенията, причинени от земетресението в района на Дуръс.

Домакинът благодари за подкрепата на България с финансова помощ и инженерни екипи. Приносът на българския екип за оценка на щетите от земетресението беше много важен, отбеляза Илир Мета.