Шейх на Дубай е организирал отвличането на две от децата си (едното от улиците на Кеймбридж) и е подложил на кампания от "сплашване" най-младата си съпруга, констатира британски съд, предаде "Гардиън".

Присъдата рискува да дестабилизира дипломатическите отношения на Обединените арабски емирства с Великобритания. Съдията обяви, че с действията си шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум вероятно е нарушил английското и международното право.

Той също повдига въпроси дали външното министерство на Великобритания е блокирало полицейско разследване на изчезването на Шамса от Кеймбридж през 2000 г.

Макфарлейн заяви, че не е в състояние да вземе решение, тъй като министерството на външните работи отказва да сътрудничи.

След месеци на тайни заседания най-накрая бяха разкрити подробности около семейна сага, продължила 20 години, през които шейхът е организирал отвличането на две от дъщерите си, след което "ги лишил от свобода".

Много внимание е посветено на прочутото "изчезване" на принцеса Шамса от Кеймбридж през 2000 г., когато тя е била на 19 години, както и на принцеса Латига, задържана от командоси на индийската армия в Индийския океан през 2018 г. (тогава тя е на 32-годишна възраст), преди да бъде принудително върната в Дубай.

По време на делото бяха повдигнати обвинения в изтезания. Латифа заяви, че на един етап от престоя си е била изложена на „постоянни изтезания“, била е държана в изолация и бита. 

Съдията не направи ясна констатация по този въпрос, но по-късно увери, че вярва на показанията ѝ.

Действията на шейха бяха изобличени едва след като шестата му и най-млада съпруга принцеса Хая, на 45 години, избяга в Лондон през април 2019 г. с двете си малки деца. За да върне дъщерите си в Дубай той подаде иск към британски семеен съд.

Хая отвърна с контраиск и поиска защита от съпруга си. Според нея шейхът се опитва да я омъжи за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Салман е обвинен в организиране на убийството на журналиста-дисидент Джамал Хашоги. Съдът не доказа това твърдение за вярно.

Поведението на шейх Мохамед е било за първи път представено в статия на "Гардиън" през 2001 г., се казва в съдебното решение, като се добавя, че Хая е научила историята за изчезването на Шамса през 2016 г., но първоначално не повярвала, че съпругът ѝ е замесен.

Седемдесетгодишният шейх Мохамед е вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства. Той е баща на 25 деца; двете му с Хая са най-младите.

Той отказа да присъства на изслушванията в Кралския съд на съда в Лондон. Хая бе редовна, като бе придружавана от известната адвокатка по бракоразводни дела - лейди Шъкълтън.

Шейхът промени на няколко пъти правния си екип.

Решението излага с подробности и кампанията на тормоз, насочена срещу Хая. Съдията на практика прие всички нейни твърдения, включително че шейхът:

Опитал да я отвлече с хеликоптер.
Наредил да се поставят оръжия в спалнята ѝ.
Обиждал я заради прелюбодейната й връзка с бодигард.
Развел се с нея, без да й казва.
Заплашил, че ще отвлече децата им.
Публикувал заплашителни стихове за нея онлайн.

Макфарлейн съобщи, че връзката им се е влошила през 2017-2018 г. и в резултат тя „е започнала прелюбодейна връзка с един от мъжките си телохранители“.

В началото на 2019 г. Хая се поинтересувала за съдбата на доведените си дъщери, Шамса и Латифа. Според съдебното решение съпругът ѝ започнал да отправя заплахи срещу нея и през февруари я развел според шариата, без да я уведомява.

На 11 март същата година, според съдебното решение, хеликоптер е кацнал близо до нейното жилище в Дубай и пилотът ѝ казал, че ще я заведе в Авир - „затвор в пустинята“.

Хая каза, че ако синът й не е бил там и не се е притиснал силно към крака й, е щяла да бъде отведена. В съдебното решение се добавя:

„Документите за полет на хеликоптера са разкрити и показват, че един от тримата души на екипажа е бил сред хората, посочени от Шамса и (служител на шейха), участвали в отвличането на принцесата от Англия през 2000 г. "

Решението продължава така:

„През целия този период майката е получавала поредица от анонимни бележки, оставени в спалнята си или на други места, в които са отправяни заплахи, например -  „Ще вземем сина Ви - дъщеря Ви е наша - животът Ви приключи. На два пъти през март 2019 г. майката заявява, че е намирала пистолет, оставен на леглото й, с дуло, насочено към вратата, и свален предпазен механизъм.

През юни шейхът публикува стихотворение, озаглавено „Живяхте и умряхте“.

Хая възприела това като пряка заплаха за нея и публично разкритие за нейното „предателство“.

Стихотворението гласи:

„И ти наруши и предаде. Ти предателю(ко), ти предаде най-ценното доверие. Разкрих теб и твоите игри...Имам доказателства, които те осъждат за това, което си направил(а)...Знаеш, че постъпките ти са обида...Нека да видим дали пакостта ти носи ползи, не ме интересува дали ще живееш или ще умреш".

Макфарлейн завършва решението си с думите:

„Аз заключих, че освен някои малки изключения, майката е доказала своя случай по отношение на фактическите твърдения, които е отправила. Тези констатации, взети заедно, демонстрират последователен ход на поведение в продължение на две десетилетия, през които бащата (шейх Мохамед) е използвал правомощията, с които разполага, за да постигне конкретните си цели.“

Шейхът отрече всички обвинения. В изявление до медиите той обяви:

Този ​​случай се отнася до лични и частни въпроси, свързани с нашите деца. Искът бе отправен с цел защита на най-добрите интереси на децата. Резултатът не защитава децата ми от медийно внимание по начин, по който са защитени и други деца в семейни производства във Великобритания. Като ръководител на правителството не успях да участвам в процеса по установяване на фактите на съда. По тази причина това дело неизбежно разказва само едната страна на историята. Моля медиите да уважават поверителността на нашите деца и да не се натрапват в живота им във Великобритания".