Главният вирусолог на берлинската клиника „Шарите“ Кристиан Дростен заяви, че е възможно епидемията от коронавирус да бъде овладяна, но едва след като две трети от населението е изкарало вируса и е придобило временен имунитет.

При население от 83 милиона души в Германия, това означава 56 милиона заболявания, а при смъртност от 0,5% - 278 000 жертви, изчисли той в интервю за в. „Нойе Оснабрюкер Цайтунг“. Без вируса смъртността в Германия възлиза годишно на 850 000 случая. Това означава според него, че ако се забави разпространението на болестта, жертвите от корона вируса ще се влеят в нормалната сводка и няма да има повишаване на общата смъртност.

Междувременно Китай предупреди, че учени са изолирали и втори щам на вируса, което означава, че COVID-19 е мутирал. Първоначалният щам е тип S, а новият - тип L. Вторият е по-агресивен от първоизточника, а според учените 70% от заболелите са инфектирани именно от него. Това обаче е нормално при вирусите, успокояват експертите. Проблем на мутацията е предимно за създаването на ваксина, тъй като такава третира само един от щамовете.

Световната здравна организация предупреди, че не всички правителства взимат заплахата сериозно и поставят така под риск работата на останалите.

„Това не е упражнение. Не е време за извинения или отказ от мерки. Необходимо е всички правителства да действат съвместно и добре обмислено. Държавите от години имат разработени сценарии за действия в подобна ситуация, сега е време да ги активират“, обяви СЗО.