Дигитализирането на документите на Столична община от 2022 година се превърна в тема за епистоларен дуел в социалната мрежа между правосъдния министър Данаил Кирилов и бившия съдия и настоящ общински съвет Методи Лалов. Тази седмица по предложение на общинарите на ГЕРБ и председателката на работната група, разработила новите правила за работа на столичния общински съвет - Силвия Христова, бе прието качването на всички документи за работата на съвета в машинно четим формат да стане задължително чак след 2 години - на 2 февруари 2022 г. Според Христова този срок е нужен, за да може администрацията да се научи да работи с нов софтуер. 

По този повод Методи Лалов, който е общински съветник от "Демократична България", е коментирал иронично предложението на Силвия Христова като е припомнил изказването на министър Кирилов за "белия хакер".

През юли миналата година министърът посети Върховния касационен съд с председател Лозан Панов и направи проверка на системата за случайно разпределение на делата. За проверката на разпределението министър Кирилов обясни, че трябва да се направи от експерт:

"Иска ми се това да е експерт. Оказа се, че в това ниво на експертиза е специфичен кръгът на експерти. Нарича се т.нар. бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различните рискове и приключва със заключения и препоръки как да се преодолеят тези рискове".

Впечатлен от това изказване Методи Лалов прави връзка между предложението на общинската съветничка на ГЕРБ и министъра.

"Явно Христова следва примера на гения на обърнатите файлове Лианад Волирик, БРЕГ (Данаил Кирилов, ГЕРБ).", написа Лалов в събота.

Видимо подразнен от коментара на бившия съдия правосъдният министър Данаил Кирилов отговаря в своя личен профил във фейсбук. Там той се обръща и към председатял на ДСБ Атанас Атанасов, на когото препоръчва да изпрати Методи Лалов да играе тенис. 

Клуб Z публикува без реакция коментарите на Данаил Кирилов и Методи Лалов.  

"И този бил по-красив от мен А колко умен !? Новото (юридическо) острие на ДБ в СОС. Знае какво е pdf-файл и машинно четим формат. Поздравления, с аплаузи
Уважаеми генерале (Атанас Атанасов) , на този не съм давал съгласие да ползва мои снимки в постовете си, а и ти беше споменал нещо за атовете и магаретата, моля уведоми своя подопечен за принципа! Или поне го прати да играе тенис на кортовете на Малееви, да поотслабне малко и да разбере как се придобива общинска собственост изгодно. Ако е схватлив, може и да разбере още повече за ограбените от Сф имоти до 2007."

А ето какво написа столичният общинския съветник от Демократична България Методи Лалов ден по-рано:

"Това са следите, които високотехнологичният гений на г-жа Силвия Христова от ГЕРБ ще остави по дългия и изнурителен път до 02.02.2022 г. Тогава юридическото острие на ГЕРБ в местната власт предвижда Столичният общински съвет да има способност да публикува документите си в машинночетим формат, който позволява на гражданите и общинските съветници лесна и пълноценна обработка.

Явно Христова следва примера на гения на обърнатите файлове Лианад Волирик, БРЕГ (Данаил Кирилов, ГЕРБ)."