Премиерът Бойко Борисов предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда. Борисов каза това след интернет разговор с премиери на други страни по темата за коронавируса. В разговора по инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху участваха и премиерите на Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Борисов поясни, че ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев.

"След сряда да си започнат учебните заведения да си работят. После много време трябва да се доучва. Освен на стопанския живот ще се нанесе щета и на учебния процес."

Това каза Борисов. Той допълни, че тези ваканции се отразяват на икономиката, тъй като много родители не могат да ходят на работа, защото трябва да си гледат децата. Борисов каза, че в по-малки градове малки фирми наемат хора, които да гледат децата на техните работници и тези деца са събрани на едно място.

Той специално попита премиера на Израел Бенямин Нетаняху дали те са затворили детски градини и училища.

"Не сме затворили училищата и детските градини. Този вирус засяга по-възрастните хора, не е опасен за децата. Тестваме постоянно учителите, които влизат, но няма проблем с инфектиране на деца и тийнейджъри. Можем да ги използваме, могат да бъдат гледачи на малките деца, за да могат родителите да ходят на работа.

Можем да използваме младежки движения, доброволци, които да почистват обществени места. Ще използваме и армията да дизенфекцира критични места. Още не са в риск (училищата и детските градини б.р.). Те са напълно овладени", отговори Нетаняху.

Борисов каза пред колегите си, че у нас има 4 заразени с коронавирус.

"Най-важната дума в този разговор е солидарност. Думата солидарност означаваше в Европа нещо", заяви Борисов.

И допълни, че е много важно да се контролират мигрантите, които са десетки хиляди и идват от тежко заразени райони.

След края на разговора шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че огромен процент от заразените са леко болни и трябва да има механизъм за тяхното лечение в домашни условия.

"Всички държави представиха накратко своите мерки, които са взели. Обсъдиха се кои са най-належащите и крещящи въпроси в момента, както и предизвикателства пред правителствата, икономиките и здравните системи", поясни Мутафчийски.

Той поясни, че проблемът е обхванал повече от 107 държави.