Прокуратурата започна ефективно да "рови" в заменките на имоти в горски територии, съобщиха днес от държавното обвинение. Точно както неотдавна заръча главният прокурор Иван Гешев.

Прокурори и полиция изискват "документи (доклади, становища, заповеди и др.) от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите и от управителя на търговско дружество в гр. София", свързани с решението на ЕК от 2014 г., с което ни задължи или да бъдат развалени въпросните замени, или държавата да поиска доплащане от "получателите" им. В противен случай ни грози солена бъдеща санкция за неправомерна държавна помощ.

"Изисква се цялата документация по изпълнението на обществената поръчка с предмет избор на правоспособен независим оценител, който да извърши оценка на поземлените имоти в горски територии в съответствие с европейските изисквания, както и документи, свързани с възстановяването на предоставена на бенефициентите помощ", гласи информацията от днес. 

Историята обаче е много, много по-дълга...

Откога са замените в горски територии?

Става въпрос за заменките за земи и държавни гори, правени в периода януари 2007 - януари 2009 г. Повечето са апетитни територии по Черноморието или в близост до планински райони. Това се случва по време на управлението на кабинета "Станишев". Заменките са спрени през 2009 г.

През 2011 г. обаче Европейската комисия започна разследване по сделките. А още 3 годни по-късно - през 2014 г., ЕК излезе с решение, законодателството ни отговаря на европейското, че замените на цени под пазарните са представлявали държавна помощ за частни фирми, което е забранено, а държавата не е уведомила Брюксел за намеренията си, както е задължена по договор. Решението бе, че фирмите-собственици на земи и гори, придобити чрез такива заменки, ще трябва да връщат пари на държавата или сделките да бъдат отменени. Беше даден срок от 1 година за оценка на имотите по пазарни цени и решение на казуса.

Сумата за връщане трябваше да бъде изчислена от българските власти - това е разликата между заплатената цена за земите и пазарната им цена. Установени бяха 132 заменки в разследвания от ЕК период.

Според европейските правила незаконната държавна помощ се възстановява само от субекти на стопанска дейност, не и от физически лица, придобили парцелите за лично ползване. Тя не се възстановява, ако е под 200 000 евро в рамките на три години. Така подлежащите на "ревизия" сделки са по-малко от общия им брой. 

Още тогава излязоха имена на популярни лица, които са заменяли свои гори за държавни такива в по-скъпи и перспективни райони. Сред тях бяха Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Тодор Батков, Красимир Гергов и др.

Години наред обаче решение на казуса няма...

Серия от неуспешни обществени поръчки кой да оцени имотите

Във втория кабинет "Борисов", когато, както и сега, министър на земеделието е Десислава Танева, министерството прави три поредни неуспешни опита да проведе обществена поръчка, с която да избере независим оценител. Той трябва да изчисли и провери кои от заменките са проблемни и какви пари трябва да си поиска държавата от спечелитите от въпросните сделки. 

Първата е от края на 2014 г. с прогнозна стойност от 44 500 лв. без ДДС. Явява се само един кандидат-оценител - "Булкарго" ООД, но е открит конфликт на интереси. Дружеството вече е участвало в оценка на подобни държавни имоти и е давало оценки доста под пазарната им цена. В резултат процедурата е прекратена. 

Обявена е нова. И тя обаче се проваля - този път заради изисквания на ЕК към методиката за оценяване и проблем с обхвата на предмета й. 

Следва трети опит - през 2016 г. Обособените позиции са две, а прогнозната стойност е 106 000 лева. По първото изискване - оценка на замените - се явяват две дружества, но и двете не отговарят на условията, решава министерството. По втората обособена позиция - за оценител на недвижимите държавни имоти при учредяване на вещни права, има избран изпълнител. Все пак обаче и тази обществена поръчка в цялост е отменена. С обещание да последва нова. 

2019 г.: Държавата търси 80 млн. лв. от заменките

В края на миналта година Танева обяви, че държавата вече знае колко пари иска от частниците, с които е сключила договори за заменки под пазарните цени, за да се избегне процедурата на ЕК за неправомерна държавна помощ.

Сумата, оценена като загуба за държавата,  е общо около 80 млн. лв. от 103 от направените 132 сделки за имоти.

Приподозащитници обаче обявиха, че оценките са силно занижени отново, както писа през декември 2019 г. и Клуб Z.

През януари се появи  репортаж на бТВ по темата. Предполага се, че това е конкретният повод за действията на прокуратурата към днешна дата. 

Това поставя въпроса кой е направил оценките на замените. И вероятно това е и отговорът коя е фирмата, в която държавното обвинение рови и търси документи, както бе съобщено днес. 

Държавно дружество оценява горите, заменени от държавата

След поредицата неуспешни опити на Министерството на земеделието да намери кой да направи независима оценка на имотите и да сметне разликата между пазарните им цени и тези, на които са били заменени, с това зе заема Агенцията по горите. Тя обявява нова обществена поръчка - в края на 2017 г. Прогнозната стойност е 120 000 без ДДС. Държавата класира на първо място кандидат-изпълнителя "Агролеспроект". Дружеството е с принципал Министерство на земеделието. На второ място е класиран Институтът за гората на БАН, показва справка в документацията по търга. 

Сключеният с "Агролеспроект" договор е със срок от 6 месеца от подписването му и с цена 114 000 лв. без ДДС. 

Документацията показва, че договорът, подписан на 29 септеври 2017 г., е обявен за приключен през ноември 2018 г. и реално платената сума по него е в размер на 136 800 лв. без ДДС. 

На база свършеното от държавната компания се появява сумата от 80 млн. лв., които Министерството на земеделието обяви, че ще иска от бенефициентите на 103 заменки, направени  в далечните вече години 2007-2009.