След като вчера удари 4-годишно дъно, руската национална валута "рубла" започна днес леко възстановяване и към момента се търгува при курс 72 рубли за един долар, което е леко повишение с малко под четири процента. Спрямо еврото скокът е по-голям и едно евро вече се обменя за 82 рубли. 

Успокоението идва на фона на бързите действия от страна на финансовите власти в Москва. Те обявиха, че страната има достатъчно валутни резерви и може да устои на тежки удари по посока на националните си пари. Централната банка пък предприе редица действия за стабилизация. 

Припомняме, че сривът на руската национална валута дойде, след като пазарът на суров петрол колабира в понеделник сутринта. Русия е един от двата най-големи износители на течното гориво и всяко рязко движение в цените оказва влияние на рублата. Вчерашният спад събуди страховете от повтарянето на тежките моменти при анексията на Крим и голямата икономическа криза. 

Въпреки обнадеждаващите новини от днес обаче ситуацията съвсем не е спокойна. Днес петролните пазари се поуспокоиха, но ако Саудитска Арабия продължава да увеличава добива и да обявява големи търговски отстъпки, то цената отново ще тръгне надолу, оттам - и руската рубла. 

Правителството в Кремъл имаше резервен план за такива моменти. Преди години прие закон, който задължаваше финансовите власти да инвестират всяка печалба от петрол, надвишаваща цената от 42,5 долара за барел, във валутни резерви. Ход, който заедно с другите мерки по стягане на колата в момента й осигурява резерви от около 500 млрд. долара. Тези пари пък ще й позволят да водят дълга и изтощителна петролна война със Саудитска Арабия, ако двете страни не се разберат. 

Все пак Русия обаче продължава да губи по около 100 млн. долара на ден. Тя затъва в прескъпата война в пясъците на Сирия. Неизбежни са спадовете в търговския баланс заради световната епидемия от коронавирус.