Една трета от децата мигранти, пристигащи на гръцките острови, са без родители или семейство. Броят им според Европол е 1500. Те са обект на насилие, малтретиране и експлоатация. Много от тях изчезват от центровете за настаняване и не се знае къде са.

Предупреждението отправи днес еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон на пленарна сесия на Европарламента в Брюксел. Тя говори по време на дебат за мигрантската криза на гръцко-турската граница.

„Опасявам се, че много от тези деца стават жертва на престъпници. Понякога тези, които извършват трафик на мигранти, се занимават и със сексуална експлоатация“, заяви шведската еврокомисарка.

Според нея тези деца трябва да бъдат насочени към други страни от ЕС, да им бъдат осигурени медицински грижи, за да не се превърнат в жертва на трафик.

„Призовавам всички страни членки да помагат на тези деца, да ги посрещнат с добре дошли“, настоя Йохансон.

Според нея на ЕС му липсва обща европейска система за миграция и убежище. Откакто е поела поста си, тя води диалог с всички страни членки и с Европарламента. Очаква се след Великден, който в Западна Европа е на 12 април, Комисията да представи нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище.

Много е важно да се помогне на Гърция, каза още Йохансон. Зо този момент такова обещание са дали 16 страни членки на ЕС. Комисарката обаче не спомена имена. Тези държави ще помогнат с медицинско оборудване, медицински екипи, палатки, навеси, одеала и други важни предмети.

Гръцкият консерватор Емануил Франгос възмути мнозина от колегите си с призива гръцките острови да бъдат затворени, а пристигналите там, които според него са псевдомигранти, да бъдат заселени на безлюдни острови, без участието на неправителствени организации.

Франгос намеси в кризата и Джордж Сорос, когото обвини, че осигурява средствата мигрантите да доплуват до страната му. Освен това по поръчение на Ердоган в Гърция влизат и джихадисти от Сирия.

Гръцкият комунист Костас Пападакис, който е необвързан евродепутат, пък стовари гнева си върху НАТО и ЕС, които според него се борят за контрол над Сирия и имигрантските потоци, като се стремят да отнемат определени територии от руския контрол. Те превръщали хората в пионки на бойното поле, като ги изтласкват към гръцките острови.

„Това са империалистически планове“, заключи Пападакис.

И други гръцки депутати използваха случая, за да обвинят турските власти за кризата. Такова бе мнението и на християндемократа Вангелис Меймаракис.

А независимият Йоанис Лагос поиска „Фронтекс“ да мине от турската страна на границата, тъй като проблемът иде именно оттам.

В атаките се включиха и депутати от други страни. Те обаче обвиниха за създалата се ситуация и европейските ръководители.

„Урсула фон дер Лайен не знае дали ще помага на Италия, но на Турция ще помага. Докога?“, попита италианката Анализа Тардино от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Французинът Дамиан Карем от „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) заяви:

„Нашите ръководители са бандити, защото дадоха червен килим на Ердоган.“

Ситуацията на българо-турската граница засега е нормална, но трябва да бъде постоянно наблюдавана. Това заяви Николина Бърняц -държавен секретар по европейските въпроси на Хърватия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Урок а ла Джамбазки: Тези, които идват от Турция, не са бежанци

Ангел Джамбазки

По време на дебата българският евродепутат Ангел Джавбазки обвини в лицемерие колегите си от Европарламента. Консерваторът влезе и в словесен дуел с крайно левия ирландски депутат Мик Уолъс.

„Много хора днес тук в тази зала трябва да се срамуват“, започна Джамбазки (ВМРО).

Той заяви, че в предишните години много от евродепутатите вляво прикривали и оправдавали турския президент Реджеп Ердоган и се правели, че не виждат, че това е един диктатор, използващ човешкото нещастие за личните си политически цели.

„Казахте: Ще се справим. Не, не се справихте. Нямаше как да се справите. Сега чувам някои от вас да казват да се отворят границите. Питам кой от вас е приел в своя дом поне един нелегален имигрант от Афганистан, Иран или Еритрея? Ако има поне един, нека вдигне ръка. И ще призная, че съм сгрешил. Знам, че няма такъв, но продължавате да ни учите на ум и разум. Това, уважаеми, е лицемерие“, консерваторът своята канонада.

Такъв човек се намери. Това бе Мик Уолъс от радикалната Европейска обединена левица-Северна зелена левица (ЕОЛ-СЗЛ), който обикновено ходи облечен само по тениска.

От думите на Уолъс стана ясно, че и той е противник на Ердоган. Но ирландецът изрази мнение, че европейците трябва да помогнат на бежанците. След което се похвали, че е приел за година и половина в дома си кюрд от Ирак.

„Ще си позволя да ви преподам много кратък и бърз урок“, отговори Джамбазки.

И изтъкна, че бежанец е този, който идва от война. А Турция е сигурна държава и на  територията й не се води война.

„От територията на Турция в Гърция и България не може да дойде бежанец“, каза Джамбазки и обвини Мок Уолъс в лъжа.

Тези нелегални мигранти не били от Сирия и консерваторът обеща да подари на колегата си глобус. Времето му баче изтече и той бе прекъснат.