Сателитни снимки на масови гробове в град Кум дават основание да се предположи, че епидемията от коронавирус в Иран е с много по-сериозни мащаби, отколкото властите в Техеран признават, пише "Гардиън".

Изображенията, които първо бяха публикувани в New York Times, показват появата на нов парцел на гробището в северната част на свещения град на Иран в края на февруари, както и два големи изкопа с дължина от 90 метра.

Тези снимки потвърждават най-големите страхове за размера на епидемията и скриването ѝ от правителството. На 24 февруари по времето, когато гробовете са били копани, законодател от Кум (град, който се намира на около 120 км от Техеран) обвини здравното министерство, че лъже за размера на заразата, като обяви, че в града му вече има 50 смъртни случая. По това време властите съобщаваха, че само 12 души са починали въобще в цялата страна.

Зам. здравният министър Ирай Нарирчи даде пресконференция, за да отрече "категорично обвиненията", а докато говореше, ясно се виждаше, че се поти и кашля силно. Ден по-късно беше потвърдено, че тестът му за коронавируса е позитивен.

Оттогава членове на иранския парламент, Меджлиса, бивш дипломат и старши съветник на аятолах Али Хаменей починаха. За друг съветник на Хаменей и един от най-мощните гласове на иранската външна политика Али Акбар Вeлияти беше съобщено, че е заразен. Представителите на висшето духовенство на Иран са много застрашени заради напредналата си възраст.

Според последните данни на здравното министерство над 10 хил. иранци са се разболели от вируса, като 429 са починалите.

Амир Афкхами, който е писал книга за историята на Иран по време на епидемиите с холера, казва, че масовите гробове добавят тежест към подозренията, че истинските данни за смъртността са много по-високи и се прикриват от властите.

"Не ме учудва, че правят масови гробове и се опитват да скрият истинските размери на болестта", казва д-р Афкхами, който е преподавател в университета "Джордж Вашингтон".

Той добавя, че близките търговски връзки между Иран и Китай и страхът на правителството да не се прекъсне това сътрудничество са допринесли за ранното и бързо разпространение на болестта.

"Заради статута на Китай като основен търговски партньор на страната иранското правителство предприе неадекватни предпазни мерки, за да ограничи и наблюдава хората, които пътуват между Иран и Китай. По-късно липсата на прозрачност и нежеланието на Техеран да въведе строги мерки като ограничаване на социалните контакти и карантина, особено в епицентъра на епидемията, допринесе вирусът да се разпространи в големи мащаби", обяснява ученият.