Представител на китайското външно министерство лансира днес теория, че армията на САЩ може да има роля в разпространението на новия коронавирус, предаде Блумбърг.

Изявлението подчертава растящото напрежение между двете най-големи икономики в света, в които правителствата се стараят да отклонят обвиненията за заразата.

„Може би армията на САЩ е била тази, която е донесла епидемията в Ухан“, каза в туит Чжао Лицзян, говорител в китайското външно министерство. „Бъдете прозрачни! Публикувайте данните си! САЩ ни дължат обяснение!“

 

 

В по-късен туит той призова своите 284 000 последователи в социалната мрежа да споделят статия, според която вирусът произхожда от САЩ. Тя е публикувана на сайт, разпространяващ теории на конспирацията, включително статии, бичуващи „Дълбоката държава на ваксините“ и поставяща под въпрос това дали Осама бин Ладен изобщо някога е съществувал.

Китайското правителство започва да твърди, че новият коронавирус не идва непременно от Китай и вече не се колебае да използва конспиративни теории, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Управляващият комунистически режим е обвинен, че е закъснял да реагира на появата на епидемията, но сега контраатакува, като намеква, без никакви научни доказателства, че коронавирусът може да е дошъл от чужбина.

Според някои теории в китайски социални медии вирусът може да е бил донесен в Китай от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври в Ухан.

В туита си Чжао публикува видео от изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, който казва в Конгреса, че някои американци, за които се е смятало, че са починали от сезонен грип, са се оказали носители на коронавируса.

"Кога се е появил нулевият пациент? Колко души са били заразени?", пита Чжао.

Световната здравна организация обаче посочва, че новият коронавирус е бил неизвестен преди избухналата в Ухан епидемия през декември 2019 г.

Преподавателката по статистическа епидемиология в лондонския Имперски колеж Кристъл Донъли пък отбелязва, че генетичните анализи на проби от новия вирус, взети в няколко държави, показват общ източник в Китай.

Научната работничка в Националния университет на Австралия Юн Цзян смята, че с посяването на съмнения в хорските умове за произхода на вируса Пекин се опитва да избегне отговорността си за епидемията.

В началото на годината Пекин беше заявил, че пазар в Ухан е епицентърът на вируса, който се предал от един животински вид на друг преди да зарази и хора, отбелязва АФП.

Китайските власти бяха обвинени, че отначало са се опитали да прикрият епидемията. Полицията в Ухан например е мъмрила лекари, които са били тревога още през декември.

Във Вашингтон съветникът на президента за националната сигурност Робърт О'Брайън в сряда обвини Китай, че е "изгубил два месеца на света" в опита си да прикрие епидемията. Пекин определи това изказване като "неморално и безотговорно в най-висша степен".

Днес друг говорител на китайското външно министерство, Гън Шуан, каза, че “международната общност, включително САЩ, има различни мнения за източника на вируса. Но Китай винаги е смятал, че това е въпрос на науката, който изисква професионална и научна преценка“.

Гън, попитан два пъти дали туитовете на колегата му Жао представят позицията на китайското правителство, отговори:  

“Мисля, че може да искате да попитате някои американски представители – говорили ли са те от името на на правителството на САЩ, когато напоследък нападаха и очерняха Китай?“

„Това, което казах, представлява отношението на китайското правителство“, добави той.

С разпространяването на коронавируса от Китай към САЩ и по света и двете страни си разменят реплики за произхода му.

Гън коментира по-рано тази седмица, че „произходът на вируса може да бъде определен само от науката“ и изрази надежда, че въпросът няма да бъде използван, за да бъде „заклеймена“ никоя страна.

Държавният департамент не реагира.

Президентът Доналд Тръмп, който е в изборна година, се постара да обвини Китай за вируса. В телевизионно обръщение в сряда той многократно спомена Китай и нарече заразата „чуждестранен вирус“.

Той каза, че „забраните за пътуване до и от Китай“, наложени от САЩ са предотвратили епидемия с мащаба, който днес има в Европа. 

"Тя започна в Китай и сега се разпространява по света“, каза Тръмп.