Шуменски полицаи са извели от частен дом в с. Боян 4 кучета със следи от наранявания, а после са открили още едно, съобщават от МВР.

Срещу 26-годишния им собственик тече дело по член 325А от НК, който гласи:

"Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева."

Разследването по случая започнало след сигнал, че в частен имот в селото се провеждат боеве с кучета. Адресът бил наблюдаван известно време от униформените, в резултат на което вчера сутринта са предприети процесуално-следствени действия под наблюдението на прокуратурата, допълват от шуменската полиция.

В пристройки към  жилището на 26-годишния местен жител униформените открили четири кучета – три от породата питбул и един американски булдог.  Животните били с белези от наранявания. Според първоначалните данни те са били отглеждани, тренирани и използвани за участие на организирани боеве с животни. В хода на проверката последвал оглед и в сградата на бивше училище на село Габрица. Там е намерено още едно куче - порода питбул.

Всички животни са иззети и са настанени в кучешкия приют в Шумен.

26-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа.