До пет години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева - това ще е новата санкция за нарушаване на карантина по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение (в каквото е България от днес до 13 април заради риска от разпространение на коронавирус). Идеята спешно бе приета от правната комисия и веднага се гласува от Народното събрание. Депутати уточниха, че става дума да умишлено нарушаване на ограничението за контакти, а не на случаи по непредпазливост.

Санкциите за нарушена карантина се завишават драстично и в обикновена ситуация - тогава гражданите с наложени ограничения по медицински причини, които не ги спазват, ще подлежат на до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева, гласят промените. 

Гласуването започна ведната се проведе на две четения - тоест текстовете трябва да влязат в сила веднага - според плана на управляващите, представен като консенсусен. Още сутринта Бойко Борисов "препоръча" подобна мярка, а примери отново бяха дадени съз законодателствата на Израел и Гърция, където се предвижза затвор при нарушена карантина - съответно до 8 и до 2 години. 

Досега в Наказателния кодекс също бяха описани санкциите при неспазване на карантина. Те бяха пробация или глоба до 100 до 300 лв. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието бе лишаване от свобода до една година или пробация.

Въпреки че депутатите от БСП в правната комисия са подкрепили поправките в Наказателния кодекс, Антон Кутев от левицата се изказа "против" и обяви, че ще гласува различно от позицията на парламентарната си група. По думите му не може мерките срещу разпространение на вирус да започват с наказания срещу гражданите и това да се записва в законодателството. Освен това при обявено извънредно положение се е очаквало правителството да излезе с мерки за гарантиране на осигуряването на здравна помощ, а не с наказания, тъй като гражданите не са виновни за създалата се ситуация. 

Подкрепи го колегата му Валери Жаблянов. Той попита още защо се правят промени в законите от името на народни представители, а не от името на правителството, което поиска извънредното положение заради текущия риск от разпространение на коронавирус.

В крайна сметка вотът на първо четене мина със 167 гласа "за" и 1 "въздържал се" - без вот "против". На второ четене "за" бяха 163 депутати и текстовете бяха окончателно приети.

Предстоят промени в закона за здравето и други законодателни мерки - още в сряда другата седмица. Народното събрание няма да прекъсва работа по време на извънредното положение.