Банковите клонове и бензиностанциите ще бъдат изключени от забранителната заповед за работа на търговските обекти. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който и днес свика извънредно заседание на Министерския съвет - след като по-рано през деня Народното събрание обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса.

Паралелно с това министър-председателят обяви седем нови случая на зараза, но по-късно вечерта стана ясно, че са 8, с което общият им брой става 31.

Както е известно, днес здравното министерство издаде заповед за затваряне на всички търговски обекти с изключение на аптеките, дрогериите и магазините за хранителни стоки. Това предизвика брожения сред обществото по отношение на финансовите институции и бензиностанциите. 

"Нашите заповеди не са нито Библия, нито Конституцията, че да не могат да бъдат променяни", каза Борисов.

И изброи какви изключения ще бъдат направени: бензиностанции и банкови клонове.

По отношение на моловете Борисов посочи: "Още веднъж ще го мислим". Но от думите му се разбра, че тези големи търговски обекти едва ли ще "изпаднат" от заповедта на този етап. 

Обмисля се обаче разхлабване на своеобразното ембарго по отношение на фризьорските салони. Но при хипотезата, в която няма струпване на клиенти, има предварителни записвания и може да бъде осъществен контрол.

Ресторантите остават затворени - обяви още Борисов. Но пък се разрешава доставката на храна по домовете.

"Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио. Слънчоглед имаме колкото искате", посочи още той по адрес на "презапасяването" със стоки днес.

По БНТ2 и БНТ4 пък ще се предават уроци за учениците, които също са в принудителна ваканция, добави Борисов.

Според премиера за всички мерки - такива, които ще се добавят или изключват от заповедта, ще се чака препоръка на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Борисов още веднъж посочи, че затварянето на границите на редица държави като Словения, Хърватия, Румъния, Унгария и др. пречи на нормалния стокообмен. Затова щял да предложи на ниво Европейска комисия този проблем да бъде преодолян чрез "чисти коридори". С други думи - на ГКПП-тата да се осигури възможност за дезинфекция на преминаващите тирове.

"Надявам се законодателните промени да не бъдат спирани от президента, за да влязат в сила", обяви още Борисов, визирайки предложенията за затвор за неспазване на карантинния период.

[[nid:95598]] 

След премиера и транспортният министър Росен Желязков обясни, че вече се водят разговори с останалите европейски държави да се осигури коридор за превоз на стоки от първа необходимост. България не затваря своите граници, това важи и за железопътния и самолетния транспорт, каза Желязков. 

Той посочи още, че очаква всекидневни доклади за сигурността по входните точки в страната – летища, жп и автогари. Имало вече сигнали за недостътатъчна сигурност.  Министърът увери, че е гарантирано и разпостранението на печата в страната. А заради извънредните мерки от 16 март се спират изпитите за взимане на шофьорска книжка и капитанско удостоверение.