Премиер и президент, традиционно в лоши отношения, демонстрираха днес единство пред заплахата на извънредното положение заради коронавируса. Румен Радев, Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски разговаряха днес в сградата на "Дондуков" 2, след което имаше кратки изявления.

Предпазните мерки на гардовете от НСО на "Дондуков" 2.

Пръв говори държавният глава. За да обяви, че подкрепя рестриктивните мерки, с които се затварят търговски обекти с малки изключения. Но и призова правителството да се погрижи за най-уязвимите, набелязвайки пакет от социални и икономически мерки. Борисов пък отвърна, че засега нито една държава не е излязла с конкретни мерки, защото не се знаело кога човечеството ще се справи с COVID-19. Посочи обаче, че в момента приоритет е изплащането на пенсиите, както и допълнителни възнаграждения за всички медицински лица, на първа линия в борбата с вируса - без оглед на каква позиция са.

"България преминава през тежко изпитание, налага пълна мобилизация. Епидемията ще подложи на изпитание здравната и социалната система, които ще трябва да устоят въпреки трупаните с десетилетия проблеми. 

30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия напомни на нас и на всички по света, че е време да осъзнаем гражданска отговорност и обществена солидарност", посочи Радев.

И допълни:

"Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите."

По думите му "в този кризисен момент е необходина машата пълна мобилизация, а "строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса."

Допълни още, че приема извънредното положение като временна мярка, "въпреки критиките си за начина, по който беше въведено". "Но моят призив е да не се поддаваме на паниката." 

"Тези ограничителни мерки са изключително важни и животоспасяващи. Но само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество", посочи обаче президентът.

И обясни, че мерките пораждат "сътресения в икономиката и в социалната система, поставят на изпитание малкия и среден бизнес" - хора губят работата си, най-вече работещите с малки деца. Губят и възрастните, които разчитат на помощ от близките си.

"И тук следва правителството да предложи механизми за най-засегнатите. Знам колко е трудно. Но правителството да преоцени финансовите си приоритети, да се търси помощ и от ЕС.

Защото с мор от бедност не се спасява от този вирус и трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза", заяви Радев.

И посочи в заключение:

"Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията. В който поколенията могат да си подават ръка. Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност."

На свой ред премиерът заяви, че е "абсолютно солидарен с това, което каза президентът - с неговите изводи за единството". След което обяви, че всички медицински лица ще получават месечно по 1000 лева над основното си възнаграждение -  без да се делят на лекари, медицински сестри, лаборанти. Обяви също така, че държавата има налични общо 170 000 маски и защитни облекла.

А по отношение на икономическите мерки заяви:

"Не че не съм съгласен с президента за икономиката, но много внимателно трябва да следим резервите на държавата. На първо място да се мисли за пенсиите и за заплатите на лекарите, армията, полицията. Паралелно през "Социалния фонд" на ЕС, с увеличение на прага на социалната помощ, всички които излизат в болнични или фалират като компании, могат да кандидатстват."

Нито една държава в комента не е предложила конкретна мярка - докторите не могат да кажат за колко вреще ще се справят - заяви още Борисов.

И обяви за популисти тези, които твърдят, че държавата трябва и може веднага да излезе с икономически мерки.

"Тези, които искат да изполват кризата за популизъм и казват "дайте, дайте, дайте"... Държавата функционира през данъците, а като не се плащат... нещата са свързани."

Ако има противоречия, оставям ги назад за след кризата, заяви още Борисов по повод противоречията си с Радев.