Изпитвате носталгия по комунизма? Нямате спомени от онова време, но слушате от по-възрастните колко хубав е бил животът тогава?

Настоящото извънредно положение ви дава чудесна възможност да си припомните как я карахме преди 1989 г. Или да придобиете собствени впечатления. Защото всички попаднахме в един вид комунистическо риалити шоу.

Добре дошли. Или добро пожаловать, ако предпочитате.

Лишени сме от основни свободи - свобода на придвижване, свобода на събранията и т.н.

Пътуването в чужбина е нежелателно. Тогава беше забранено. И тогава, и сега обаче всеки, който се върне от странство, е гледан с подозрение.

Частната инициатива в някои иконономически сектори е забранена.

По магазините има опашки, а определени стоки липсват.

Властта е съсредоточена в правителството, а не в парламента.

Един от основните ръководители на държавата в момента, кат един същински Добри Джуров, не сваля генералската си униформа в своите публични изяви.

Някои изтъкнаха, че от 1945 г. насам не сме били в извънредно положение. Зависи от гледната точка. Защото според нормалните цивилизационни критерии целият период от 1944 до 1989 г. си беше извънредно положение. Според тогавашните постулати обаче всичко си беше обичайно всекидневие.

В началото на настоящото извънредно положение експерти обясниха, че все пак имаме свобода на словото и свобода на сдружаването. Защото положението е извънредно, а не военно. Е, преди 1989 г. тези две свободи също ги нямахме.

Всъщност какво друго освен военно да е положение, при което една държава е окупирана от чужда армия? В случая съветската. Същата тази армия, чиито паметници все още стърчат из България. И се обгрижват старателно, включително от настоящата власт.

Така че да се възползваме от момента, да събираме впечатления и да не бъдем късопаметни. Защото има една основна разлика. Ясно е, че настоящото извънредно положение все някога ще свърши. А на това преди 1989 г. не му се виждаше краят. Толкова не му се виждаше краят, че всички бяхме изключително изненадани, когато той все пак настъпи. Някои още не могат да се освестят и продължават да въздишат по комунизма.