Ангажимент, че в рамките на въведените към момента извънредни мерки заради коронавируса токът няма да спира планово и сроковете за плащане на битовите сметки ще се удължат с 10 дни - за това са се разбрали министърката на енергетиката Теменужка Петкова, шефът на КЕВР Иван Иванов и представителите на електроразпределителните дружества на среща. Постиженията бяха представени като набелязани мерки за облекчение на потребителите по време на извънредното положение, стана ясно на нарочна пресконференция в Министерския съвет. 

За да има ток - трите ЕРП в страната прекратяват планови ремонти и рехабилитация на мрежите си, ако те изискват спиране на електроснабдяването за определен период от време. Ще се работи само по аварийни ситуации. Ще бъде проверен и капацитетът на болничните заведения да осигуряват ток и от алтернативен източник. 

В момента сроковете за плащане на битови сметки след издаването на фактура са 10-дневни. В извънредното положение ще станат 20 дни, като за гражданите в най-сериозна невъзможност продължава да има възможност за индивидуално разглеждане на случая. Те могат да подадат заявление, което позволява изработване на план за разсрочено погасяване на задължения, стана ясно от думите на Петкова и на представителите на трите дружества - ЧЕЗ, Е.Он е EVN.

Петкова обаче остро разкритикува предложение, дошло от БСП - за налагане на мораториум върху прекъсване на комунални услуги като подаване на ток, вода, топлина при просрочени задължения и спиране на задължението за плащания в срок, докато страната е в извънредно положение. Подобен извънреден законопроект днес бе внесен от Корнелия Нинова и група депутати от левицата. 

"Предложения да се наложи мораториум върху сметките са рискови. Можем да стигнем до ситуация, в която популизмът да стане по-страшен от вируса", заяви Теменужка Петкова.

 И допусна, че подобно неплащане ще доведе до сериозни смущения в цялата енергийна система на страната, до междуфирмена задлъжнялост по веригата ЕРП - НЕК - производители на ток. А това би било фатално. 

"Поставени сме в ситуация на изпитание, но това е изпитание и на нашите морални устои и на отговорността ни като граждани. Неплащането на сметки застрашава функционирането на държавата", каза тя. А ако извънредната ситуация продължи по-дълго - то ще има нови разговори, за каквито има готовност от всички страни. 

 И министър Петя Аврамова обяви, че ще има удължен срок за плащане на сметки за вода, а служители на ВиК операторите няма да отчитат водомери до 29 март. Гражданите могат за подават показанията на водомерите си до дружествата по телефон или онлайн, както и чрез SMS.

"Да предупредим потребителите, че ако някой се представя за инкасатор - вероятно е човек, който не е с добри намерения", подчерта Аврамова. И също натърти на рисковете за държавата, ако сметки не се плащат по време на извънредното положение. 

От брифинга стана ясно още, че описаните мерки важат до 29 март - засега. Въпреки че обявеното от Народното събрание извънредно положение по искане на правителството към момента е със срок 13 април. Ситуацията обаче е динамична и можело да има промени в сроковете на мерките. 

Днес се очаква всички заинтересовани страни да дадат предложенията си за това как да се компенсират потребителите на природен газ, които са плащали скъпа цена, а сега тя е предоговорена със задна дата от август миналата година с "Газпром експорт". В този смисъл шефът на КЕВР Иван Иванов обеща възстановяването на суми за потребителите "да е справедливо", а до края на март КЕВР да обяви нова цена на природния газ - от 1 април - която се очаква за е с около 40% по-ниска от досегашната. Такава е заявката и от "Булгаргаз".

От ЕРП-ата също увериха, че спирането на ток, например, заради неплатена сметка, е крайна мярка и преди нея три пъти клиентите биват търсени, за да е сигурно, че знаят, че имат задължения и в какъв размер са те.