Действащите и към момента мерки в извънредното положение заради коронавируса, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев - затворени заведения, кина, учебни заведения, детски градини и въобще всякакви места, където се събират много хора - вече ще са под формата на "временен" закон. А действието им до момента ще се смята в изпълнение на въпросния закон, когато той бъде приет. 

Това е записано в проекта за законодателство по време на извънредното положение, което тече от 13 март до 13 април по решение на парламента, но може да бъде удължено. Въпреки въвеждането му, депутатите миналата седмица не го придружиха със задължителната законодателна дейност, за което ги предупреди и адвокат Михаил Екимджиев. Това ще бъде поправено в рамките на следващите дни - още утре правната комисия ще разгледа новия законопроект, а в сряда ще влезе и в пленарната зала. 

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено. 

Какво още предлагат временно управляващите (тъй като законопроектът формално е внесен от депутати от управляващото мнозинство, но по него са работили няколко министерства - б.р.)

Спират се запори и срокове по висящи дела - без наказателните

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива, гласят още текстовете на "временния" закон. Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта. 

Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Задължителна здравна застраховка при пътуване

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта. 

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация. 

Разписани са и конкретни мерки за пренасочване на пари от европейски програми за подпомагане в извънредната ситуация - нещо, което също вече бе обещано, а някой от тези мерки вече бяха обявени - например пренасочване на ресурс за допълнителни възнаграждения за медицинските работници "на първа линия" на битката със заразата. За целта ще бъдат освободени 20 млн.лв., а стимулът ще е по 1000 лв. допълнително на месец за медицинските лица. 

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

"Временен закон" променя и трайно законодателство

Властта обаче е решила, покрай спешните временни мерки в рамките на извънредното положение, да "пипне" - със същия мотив за извънредност - и няколко други закона - само че трайно - тоест новите текстове си стават част от законодателството в бъдеще, ако бъдат приети. Обяснението е, че така и така върви законотворчество - трябва да бъдем подготвени и за други евентуални извънредни положения, ако се наложи. "Любимата" на ГЕРБ практика за ремонт на закони чрез "преходни и заключителни разпоредби" пак е влязла в употреба. Практика, която макар и не незаконна, минава за нередна, когато се използва масово, защото де факто заобикаля реда за приемане на изменения в законодателството от Народното събрание.

Досега няма прецедент със закон в извънредно положение да се променят други закони - друго извънредно положение не е обявявано от приемането на действащата Конституция.

Все пак в този случай някои от новите "трайни" разпоредби, имат резон, макар и направени по този начин. Например:

Личните карти и шофьорски книжки - с удължен срок в България

Заради факта, че срокът на валидност на много от личните документи на гражданите изтича тази година, чрез "временния" закон се променя този за личните документи. Така, ако поправките бъдат приети, валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат до 31 октомври тази година, се удължава с 6 месеца. Новият им срок обаче ще важи само на територията на България. 

Същото ще важи и за документи за пребиваване, които се издават на чужденци. 

Остава обаче възможността да се подават заявления за издаване на документи към МВР, като удълженият срок е цел да няма струпване на хора за подмяна на документи, ако те не са им нужни в конкретния момент.

В петък промениха Наказателния кодекс. В сряда пак - наказания за невярна информация при епидемия

Въпреки че в петък миналата седмица Народното събрание спешно промени Наказателния кодекс, за да завиши драстично санкциите при нарушаване на карантината - три дни по-късно управляващите са установили, че ситуацията с коронавируса налага и друга спешна промяна в наказателната политика на държавата. 

Първият нов текст предвижда пробация от една година или глоба от триста до хиляда лева, ако медик откаже помощ на болни и родилки по време на епидемия (тази или друга) без да има уважителна причина за това.

Затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. пък ще заплашва всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, както и невярна информация за разпространение на заразителна болест. При много сериозни последици от деянието глобата скача до 50 000 лева, гласи още новата разпоредба.

Нови правила за отпуск и обезщетения в извънредно положение

Трайни промени и в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, които ще важат и при други извънредни положения, не само при текущото, предвиждат управляващите в преходните и заключителни разпоредби на "временния" закон. 

Чрез Кодекса на труда се дава възможност на работодателя да възложи на работниците си да вършат работата си от вкъщи или от разстояние - без да иска съгласието им за това. Без съгласието им работниците могат да бъдат пращани в платен или неплатен отпуск по време на извънредно положение, гласят още предложените промени. 

От своя страна работодател няма да има право да откаже отпуск в извънредна ситуация на бременни, майки или осиновителки на деца до 12 години или на деца с увреждания,на самотни бащи в същите хипотези, на работници с установена нетрудоспособност от 50 на сто нагоре и др.

Отпускът ще се зачита за трудов стаж.

Предлага се и служителите да имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от брутното установено за страната обезщетение за времето, в което предприятието няма да работи. по време на извънредно положение, ако е взето решение за преустановяване на работата. То ще се поема от работодателя, гласи още проектът.